Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Danuta Pałęga
Danuta Pałęga | 

100, 200, a nawet 300 zł to jeszcze nic! Ile kosztują grzyby? Ceny zwalają z nóg

13

Grzybobranie to nie tylko tradycyjne hobby Polaków, lecz także sposób na dodatkowy zarobek, a dla wielu – istotne wsparcie domowego budżetu. W czasie, gdy inflacja obciąża kieszenie, rosnąca popularność grzybów jako źródła dochodu staje się coraz bardziej widoczna.

100, 200, a nawet 300 zł to jeszcze nic! Ile kosztują grzyby? Ceny zwalają z nóg
Ceny grzybów zwalają z nóg. Ile liczą handlarze za kg? (pexels)

Wytrawni grzybiarze, którzy znają lasy jak własną kieszeń, oferują swoje zbiory na zamówienie lub sprzedają je przy lasach i na lokalnych targowiskach. Zyski mogą być zaskakująco duże, zwłaszcza w przypadku suszonych grzybów, których ceny na rynku internetowym biją rekordy.

Jak podaje "Fakt", suszone borowiki z tegorocznych zbiorów mogą osiągać zawrotne ceny. Na przykład mieszkaniec Łodzi oferuje kilogram za 220 zł, z możliwością negocjacji przy zamówieniach hurtowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zbierają grzyby w Austrii. Pokazali, jaki okaz znaleźli w lesie

Są jednak ogłoszenia, które zaskakują jeszcze bardziej: na przykład sprzedawcy z Małopolski i Pomorza wyceniają kilogram suszonych prawdziwków nawet na 400 zł, podczas gdy inne oferty sięgają aż 450 zł za kilogram borowików suszonych w tradycyjnych suszarniach, opalanych drewnem dębowym i brzozowym.

Poza prawdziwkami dostępne są także inne rodzaje grzybów, jak koźlarze i podgrzybki, popularne zwłaszcza w północnych regionach Polski. Jak informuje "Fakt", w Borach Tucholskich grzybiarze oferują koźlarze czerwone w cenie 65 zł za pół kilograma.

Na Pojezierzu Drawskim kilogram tych grzybów kosztuje 90 zł. Natomiast mieszanka suszonych grzybów z okolic Płocka – prawdziwków, podgrzybków i koźlarzy – dostępna jest w cenie 260 zł za dwa kilogramy.

Wysokie ceny grzybów na rynku. Suszone maślaki nawet za 250 zł/kg

Wysokie ceny w dużej mierze wynikają z czasochłonnego procesu suszenia, zwłaszcza w przypadku gatunków takich jak maślaki, które wymagają obróbki kapeluszy i zawierają dużo wody.

Maślaki, ze względu na konieczność pozbycia się ich kleistej skórki, osiągają cenę nawet 250 zł za kilogram, lecz na rynku za najlepsze uznawane są mniej wodniste grzyby – borowiki, podgrzybki i koźlarze.

Coraz wyższe ceny grzybów nie zniechęcają ani zbieraczy, ani miłośników leśnych rarytasów. Choć dla części Polaków to sposób na dorobienie, dla innych stanowią one wartościowy element diety i lokalnej kultury kulinarnej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić