Wytrawni grzybiarze, którzy znają lasy jak własną kieszeń, oferują swoje zbiory na zamówienie lub sprzedają je przy lasach i na lokalnych targowiskach. Zyski mogą być zaskakująco duże, zwłaszcza w przypadku suszonych grzybów, których ceny na rynku internetowym biją rekordy.
Jak podaje "Fakt", suszone borowiki z tegorocznych zbiorów mogą osiągać zawrotne ceny. Na przykład mieszkaniec Łodzi oferuje kilogram za 220 zł, z możliwością negocjacji przy zamówieniach hurtowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Są jednak ogłoszenia, które zaskakują jeszcze bardziej: na przykład sprzedawcy z Małopolski i Pomorza wyceniają kilogram suszonych prawdziwków nawet na 400 zł, podczas gdy inne oferty sięgają aż 450 zł za kilogram borowików suszonych w tradycyjnych suszarniach, opalanych drewnem dębowym i brzozowym.
Poza prawdziwkami dostępne są także inne rodzaje grzybów, jak koźlarze i podgrzybki, popularne zwłaszcza w północnych regionach Polski. Jak informuje "Fakt", w Borach Tucholskich grzybiarze oferują koźlarze czerwone w cenie 65 zł za pół kilograma.
Na Pojezierzu Drawskim kilogram tych grzybów kosztuje 90 zł. Natomiast mieszanka suszonych grzybów z okolic Płocka – prawdziwków, podgrzybków i koźlarzy – dostępna jest w cenie 260 zł za dwa kilogramy.
Wysokie ceny grzybów na rynku. Suszone maślaki nawet za 250 zł/kg
Wysokie ceny w dużej mierze wynikają z czasochłonnego procesu suszenia, zwłaszcza w przypadku gatunków takich jak maślaki, które wymagają obróbki kapeluszy i zawierają dużo wody.
Maślaki, ze względu na konieczność pozbycia się ich kleistej skórki, osiągają cenę nawet 250 zł za kilogram, lecz na rynku za najlepsze uznawane są mniej wodniste grzyby – borowiki, podgrzybki i koźlarze.
Coraz wyższe ceny grzybów nie zniechęcają ani zbieraczy, ani miłośników leśnych rarytasów. Choć dla części Polaków to sposób na dorobienie, dla innych stanowią one wartościowy element diety i lokalnej kultury kulinarnej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.