Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Karolina Sobocińska
Karolina Sobocińska | 

Bosacka zdębiała. Cena masy makowej w tym roku to kosmos

8

Katarzyna Bosacka od lat sprawdza składy i ceny najróżniejszych produktów. Analizuje, porównuje i krytykuje. Jest nie do przebicia. Tym razem wzięła pod lupę masy makowe. Okazuje się, że cena gotowej jest kolosalna. Składy wielu z nich również pozostawiają wiele do życzenia.

Bosacka zdębiała. Cena masy makowej w tym roku to kosmos
Katarzyna Bosacka (Adobe Stock, Facebook)

Już za niespełna tydzień święta Bożego Narodzenia. Polacy więc dwoją się i troją, robiąc ostatnie zakupy pod choinkę i na świąteczne przysmaki.

Okazuje się jednak, że cena przygotowania domowych smakołyków jest w tym roku horrendalnie wysoka. Katarzyna Bosacka postanowiła wziąć pod lupę masy makowe.

Dziennikarka zaznaczyła, że najlepiej jest przygotować domową masę. - Składa się[masa -red.] z ugotowanego mielonego maku, z dodatkiem jakiegoś słodzidła (zazwyczaj miodu, ale prawdziwego!), masła oraz bakalii - opisała w mediach społecznościowych.

Cena gotowej zwala z nóg

Jeśli jednak czas nas goni, a chcemy upiec makowca na wigilijny stół, musimy kupić gotową masę. A tanio nie jest. Za puszkę gotowej masy w tym roku trzeba zapłacić aż 10 zł!

Skład? Koszmarny

Nie dość więc, że wydać trzeba sporo, to i skład pozostawia wiele do życzenia. Bosacka porównała składy mas makowych kilku firm.

Jak poinformowała dziennikarka, najgorsze jest to, że wielu producentów zamiast cukru używa najgorszego syropu glukozowo-fruktozowego. Wszystko dlatego, że jest to tani składnik produkcji.

Oprócz tego, gotowe masy makowe mają niewiele maku w składzie – produkt, który zawierał najwięcej, miał go 23%, najmniej – 21%. Wykryła również, że jedna z firm użyła w swoim produkcie konserwant - dwutlenek siarki.

Często producenci, chcąc zachęcić klientów "naturalnym składem" piszą, że zamiast cukru użyli miodu. Bosacka jednak przestrzega - to jest miód sztuczny, a nie naturalny. No i sama zawartość cukru w gotowych produktach jest gigantyczna.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Ona [masa makowa - red.] musi być słodka to fakt, ale 52 łyżeczki cukru w 850 g puszce to już przesada - grzmiała na Facebooku.
A jeżeli decydujemy się już na zakup gotowej masy makowej to wybierajmy tę o najkrótszym i najprostszym składzie! - dodała.

Jak jest u was? Zdecydujecie się na masę makową ze sklepu za spore pieniądze i sporą ilością cukru w składzie, czy postawicie na znalezienie dodatkowej godziny i przygotowanie własnej?

Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić