Już za niespełna tydzień święta Bożego Narodzenia. Polacy więc dwoją się i troją, robiąc ostatnie zakupy pod choinkę i na świąteczne przysmaki.
Okazuje się jednak, że cena przygotowania domowych smakołyków jest w tym roku horrendalnie wysoka. Katarzyna Bosacka postanowiła wziąć pod lupę masy makowe.
Dziennikarka zaznaczyła, że najlepiej jest przygotować domową masę. - Składa się[masa -red.] z ugotowanego mielonego maku, z dodatkiem jakiegoś słodzidła (zazwyczaj miodu, ale prawdziwego!), masła oraz bakalii - opisała w mediach społecznościowych.
Cena gotowej zwala z nóg
Jeśli jednak czas nas goni, a chcemy upiec makowca na wigilijny stół, musimy kupić gotową masę. A tanio nie jest. Za puszkę gotowej masy w tym roku trzeba zapłacić aż 10 zł!
Skład? Koszmarny
Nie dość więc, że wydać trzeba sporo, to i skład pozostawia wiele do życzenia. Bosacka porównała składy mas makowych kilku firm.
Jak poinformowała dziennikarka, najgorsze jest to, że wielu producentów zamiast cukru używa najgorszego syropu glukozowo-fruktozowego. Wszystko dlatego, że jest to tani składnik produkcji.
Oprócz tego, gotowe masy makowe mają niewiele maku w składzie – produkt, który zawierał najwięcej, miał go 23%, najmniej – 21%. Wykryła również, że jedna z firm użyła w swoim produkcie konserwant - dwutlenek siarki.
Często producenci, chcąc zachęcić klientów "naturalnym składem" piszą, że zamiast cukru użyli miodu. Bosacka jednak przestrzega - to jest miód sztuczny, a nie naturalny. No i sama zawartość cukru w gotowych produktach jest gigantyczna.
Ona [masa makowa - red.] musi być słodka to fakt, ale 52 łyżeczki cukru w 850 g puszce to już przesada - grzmiała na Facebooku.
A jeżeli decydujemy się już na zakup gotowej masy makowej to wybierajmy tę o najkrótszym i najprostszym składzie! - dodała.
Jak jest u was? Zdecydujecie się na masę makową ze sklepu za spore pieniądze i sporą ilością cukru w składzie, czy postawicie na znalezienie dodatkowej godziny i przygotowanie własnej?
Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.