Uwielbiasz bób? Zatem musisz naszykować swój portfel, bo czeka cię spory wydatek. Eksperci rynku hurtowego Bronisze poinformowali portal Sadyogrody.pl, że ceny w tym momencie wahają się od 38 do nawet 42 zł za kilogram.
Cena jest jeszcze wysoka, ale jest to dopiero początek sezonu dla tego warzywa - mówi portalowi Anna Kaszewiak, ekspertka rynku hurtowego Bronisze.
Ile zatem trzeba przepracować godzin, aby zarobić na kilogram bobu? Zgodnie z obecnymi wskaźnikami przyjętymi przez rząd, minimalna stawka godzinowa wynosi 18,30 zł brutto, czyli 12 zł netto.
Oznacza to, że pracownik pobierający minimalne wynagrodzenie na podstawie przepracowanych godzin na kilogram bobu będzie pracować 3,5 godziny (przy uwzględnieniu ceny 42 zł/kg). Za pensję po 8-godzinnym dniu pracy kupi nieco ponad 2 kg bobu.
Z czasem jednak cena bobu będzie spadać. Wraz z rozwojem sezonu zwiększą się dostawy tej rośliny. Podobna sytuacja miała miejsce np. z fasolką szparagową.
Na początku za tę fasolkę trzeba było zapłacić 60 zł za kg. Obecnie - już od 32 do 40 zł - podaje portal Sadyogrody.pl.
Rosną ceny warzyw
Trzeba przygotować się również na wysokie ceny warzyw. Choćby ogórki spod osłon krótkie kosztują od 3,20 do 4 zł za kg. To wzrost o 22 proc. od ostatniego notowania.
Drożeją również pomidory. Za malinowe klienci zapłacą więcej o 16,5 proc. (ceny kształtują się na poziomie 3,50-5 zł) a za zwykłe - o 22 proc. (ceny: od 3 do 4 zł).
Przy porównaniu z ubiegłorocznymi notowaniami najmocniej drożeją natomiast: kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska, pietruszka, selery i pory - podaje PAP. Koszyk krajowych warzyw jest droższy średnio o ok. 13 proc. Skąd takie podwyżki?
Pogoda, szczególnie zimne noce, nie pomagają roślinom nadgonić wiosenne opóźnienia w wegetacji. Przekłada się to na wysokie ceny ubiegłorocznych warzyw. Nadal mało, jak na tę porę roku, jest truskawek - poinformował PAP ekspert rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera.
Ceny pozostałych warzyw utrzymują się na stabilnym poziomie. Za botwinkę zapłacimy od 2 do 2,75 zł za pęczek. Cebula ze szczypiorkiem kosztuje ok. 1,85 zł za pęczek. Szparagi - od 7 do 12 zł za kg. A ziemniaki młode - od 3 do 4,50 zł za kg. Natomiast odmiana IRGA - od 3,50 do 5 zł za kg - podaje Sadyogrody.pl.