W raporcie "Światowy i polski rynek słodyczy czekoladowych" Wedel informuje, że ceny kakao są bardzo niestabilne i mogą podlegać znacznym wahaniom w krótkim czasie. Wynika to ze zmienności plonów zależnych od warunków pogodowych, popytu ze strony producentów czekolady oraz spekulacji na giełdach towarowych.
W perspektywie ostatniego roku ceny kakao wzrosły trzykrotnie i mimo chwilowych spadków nadal utrzymują się na wysokim poziomie. Aktualna cena za tonę kakao na giełdzie w Londynie to 5 tys. 102 funtów - podano w raporcie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Największym producentem kakao na świecie jest Wybrzeże Kości Słoniowej, które rocznie wytwarza 1 634 tys. ton tych ziaren. Kolejne miejsca zajmują Ghana z produkcją 471 tys. ton oraz Ekwador z wynikiem 440 tys. ton.
Polacy jedzą niemal 6 kg czekolady rocznie. A będziemy jeszcze więcej
Cenom nie pomagają także regulacje narzucane przez Unię Europejską. Jak mówią przedstawiciele Wedla, będą one miały znaczny wpływ na wiele branż, w tym też sektor słodyczy czekoladowych. Rozporządzenie EUDR (European Union Deforestation Regulation) nakłada na firmy obowiązek ścisłego monitorowania pochodzenia surowców o wysokim ryzyku wylesiania, takich jak kakao, olej palmowy czy kawa.
Firma wskazuje również na wzrost cen masła, które jest składnikiem wyrobów czekoladowych. Wedel wykorzystuje 1 proc. całej krajowej produkcji tego surowca w Polsce. Ceny masła osiągnęły rekordowe poziomy, sięgając nawet 8 tys. euro za tonę. Podkreślono, że ceny skupu jaj osiągnęły w 2023 roku historycznie wysoki próg i w ostatnich kwartałach pozostają na podwyższonym poziomie.
Takie wzrosty wynikają z ograniczonej podaży, wysokich kosztów pasz oraz okresowego występowania ptasiej grypy – wyjaśniono.
Wedel informuje ponadto, że przeciętny Polak spożywa około 5,8 kg słodyczy w ciągu roku. Firma prognozuje, że apetyt Polaków na słodycze będzie rósł w najbliższych latach i do 2029 roku osiągnie poziom 6,5 kg na osobę.
W porównaniu z innymi narodami cały czas konsumujemy jednak ich mniej niż np. Niemcy, którzy w 2023 roku zjadali 8 kg słodyczy na osobę, ale za to więcej niż na przykład Gruzini, których wynik to 4,5 kg na mieszkańca – podkreślono.
Z raportu wynika, że w 2023 roku kraje UE wyeksportowały łącznie 867 tys. ton czekolady i batonów czekoladowych poza Unię Europejską. Polska, z wynikiem 115 tys. ton, uplasowała się na trzecim miejscu wśród największych europejskich eksporterów. Przed nami w rankingu znajdują się Niemcy (221 tys. ton) oraz Holandia (123 tys. ton).
Wedel największą ilość produktów eksportuje do USA, Wielkiej Brytanii i Niemiec. Firma, powołując się na analizy Euromonitora, dodaje, że w ubiegłym roku wartość światowego rynku słodyczy czekoladowych sięgnęła poziomu 122,7 mld dol. Między 2023 a 2024 rokiem szacowany jest wzrost o ponad 11 mld dol., a w ciągu kolejnych pięciu lat (do 2029 roku) wartość tego rynku ma przekroczyć 189 mld dol.