Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Malwina Witkowska
Malwina Witkowska | 

Ceny szokują pasażerów pociągów. Wars tłumaczy się z podwyżki

3

Wars, firma prowadząca wagony restauracyjne w pociągach dalekobieżnych, wprowadziła nowe ceny w swoim menu. Przedstawiciel spółki wyjaśnił w rozmowie z Faktem, że powodem podwyżek cen jest wyższa płaca minimalna oraz zmiana stawki VAT.

Ceny szokują pasażerów pociągów. Wars tłumaczy się z podwyżki
W dalekobieżnych pociągach PKP pasażerowie mogą korzystać z wagonu restauracyjnego Wars (NurPhoto via Getty Images, NurPhoto)

Kilka dni temu informowaliśmy o podwyżkach w wagonach gastronomicznych Wars. Wraz z nowym menu, większość dań i napojów zdrożała o złotówkę bądź dwa złote.

"Fakt" zapytał Wars o powody podwyżek. Okazuje się, że główną przyczyną były decyzje rządu. "Stale zmieniająca się sytuacja gospodarcza w kraju oraz wzrost cen usług, a w szczególności: wzrost minimalnego wynagrodzenia czy zmiana stawki VAT wymusza na nas takie działania" - powiedział Grzegorz Bębenek, główny specjalista ds. marketingu w Wars.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Olej, chleb i mięso po podwyżce VAT na żywność. O tyle zdrożały

Od początku roku płaca minimalna wynosi 4242 zł brutto, a od 1 lipca najniższa krajowa wzrośnie do 4300 zł brutto. Rząd postanowił również przywrócić VAT na podstawowe produkty żywnościowe, co spowodowało wzrost stawki podatku z 0 do 5 proc. od 1 kwietnia. To w konsekwencji przełożyło się na wzrost cen.

Ceny w Warsie. Będzie jeszcze drożej?

Pomimo wiosennych podwyżek, spółka Wars wciąż analizuje rynek pod względem ekonomicznym. Wstępnie planowane są podwyżki niektórych produktów na jesień, w związku ze zmianą menu. "Co jednak się wydarzy z końcem roku, tego nie wiemy" - przyznał w rozmowie z "Faktem" przedstawiciel Wars.

Według Warsu, ceny w wagonach gastronomicznych nie są wygórowane, a wręcz zbliżone do cen w restauracjach. "Posiłki serwowane w wagonach gastronomicznych są przygotowywane bezpośrednio przed podaniem, identycznie jak w dobrych restauracjach stacjonarnych" - wyjaśnił "Faktowi" Grzegorz Bębenek.

Obiad w Warsie. Kotlet za 43 złote

Ceny w wagonach gastronomicznych pociągów nieco zaskoczyły pasażerów. Na przykład, francuski rogalik z serem dojrzewającym podrożał o złotówkę, z 21 zł do 22 zł. Panierowany camembert kosztuje teraz 28 zł. Wcześniej trzeba było za niego zapłacić 26 zł.

Kotlet schabowy z ziemniakami i surówkami kosztował wcześniej 42 zł, a teraz jego cena wynosi 43 zł. Pierogi także podrożały – za siedem sztuk trzeba teraz zapłacić 32 zł, zamiast dotychczasowych 31 zł.

Ciepłe napoje podrożały o 1 zł. Podwyżka nie dotyczy osób, które wezmą kawę lub herbatę do własnego kubka. Za zapakowanie posiłku na wynos naliczana jest opłata w wysokości 3 zł.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić