Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Co dzieje się z jabłkami? Tak wygląda droga z sadu na sklepowe półki

55

Jabłko to bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych polskich owoców. Polska jest na świecie w gronie liderów w produkcji. Zastanawialiście się kiedyś, jaką drogę muszą przejść, aby trafiły w nasze ręce? Redakcja o2 sprawdziła cały proces.

Co dzieje się z jabłkami? Tak wygląda droga z sadu na sklepowe półki
Polska słynie z produkcji jabłek. Jak wygląda ten proces? (Pixabay)

W Polsce mamy całą gamę odmian jabłek. To między innymi "Ligol", "Jonagold", czy "Szampion". Najwięcej sadów jabłkowych znajdziemy na Mazowszu. Z produkcji słynie w całej Polsce powiat grójecki. Na tym terenie całe pokolenia rodzin zajmują się sadownictwem. Nie jest to jednak takie proste.

- Praca w większości polega na przetrwaniu z sezonu na sezon. Ceny są takie jak 20 lat temu, a wzrastają koszty pracy, paliwa, produkcji. Musimy spełniać wymogi, nie możemy zaniżać poziomu - mówi nam Mateusz Dąbrowski, jeden z sadowników w powiecie grójeckim.

Pytanie, skąd się biorą jabłka, pozornie jest bardzo prosta. Jabłoń wyrasta z pestki, a następnie rodzi owoce. W rzeczywistości praca sadownika jest dużo bardziej skomplikowana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Spytali go o ważny konkret. Nie był w stanie podać daty realizacji

Z chłodni do marketu

Praca sadownika rozpoczyna się w jego gospodarstwie i trwa tak naprawdę cały rok. W pakiecie do wykonania jest cała gama zabiegów pielęgnacyjnych. To oczywiście zasadzenie drzewa, przycinanie, nawożenie i nawadnianie, zwalczanie chwastów, szkodników. Sadownicy muszą spełnić szereg wymogów, by jabłko było najwyższej jakości.

Jabłka zrywamy na jesień. Potem trafiają do chłodni. Tam mają odpowiednie warunki, bo przecież chcemy je oferować przez cały rok. Następnie od producenta trafiają do dystrybutora, który przewozi owoce na platformy logistyczne sieci handlowych. Następnie trafiają do sprzedaży na półki sklepowe - mówi nam poseł Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP.

Zwykle w polskich domach zjada się rocznie około 12 kilogramów jabłek na osobę. Największym producentem jabłek na świecie są Chiny. Polska, według portalu Sadownictwo, w 2023 roku była największym producentem w UE. Zbiory wyniosły około 4 milionów ton. W czołówce są Włochy, Francja, Niemcy i Hiszpania.

Autor: MTK
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wybory 2025. PiS ogłosił nazwisko swojego kandydata na prezydenta
Fani zacierają ręce. Niebawem zjedzą kebsa u Lukasa Podolskiego
To święto od lat znane w Polsce. Mało osób wie o jego istnieniu
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu wakatów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić