Drogie masło? Idź do sklepu po...śmietanę. Chodzi tutaj o produkty z krótkim terminem przydatności. Do wykonania masła potrzebujemy śmietany 30% bądź 36%.
Sposobem na domowe przygotowanie masła podzielił się w felietonista Tomasz Wiejski.
Protip spożywczy. Sprawdzajcie w lokalnych sklepach, czy mają przecenioną śmietanę 30-36%, taką z kończącym się terminem ważności (przecenią o 50%). Wystarczy wrzucić do blendera i po paru minutach mamy świeże masło. Z 500 ml śmietanki wychodzi 200-220 gramów masła - napisał Wiejski na swoim profilu na Twitterze.
Półlitrowe śmietanki 30% kosztują ok. 10 zł. W przypadku przeceny zapłacimy za nią ok. 5zł. I tym sposobem mamy masło w cenie jak z promocji.
Czytaj także: Przepis na domowe masło. Dzięki temu sporo zaoszczędzisz
Internauci dziękują i...krytykują
Sposób felietonisty spotkał się z pozytywnym odbiorem innych użytkowników Twittera.
Ja tam wczoraj odwiedziłem komórkę taty sprawdzić czy "aparatura" jest w całości. Okazało się się, że jest. Odkurzyć, przemyć, połączyć, jak skapnie to chętnie… wymienię na masło. Czuję się jakbym miał 8 lat. Gorzej, że Bareja jest w realu, a nie w tv - zażartował jeden z komentujących.
Niektórzy krytykowali. Nie autora wpisu, a sytuację gospodarczą, w jakiej się znaleźliśmy.
Fajnie, dzięki. Na 100% się przyda. Ale przyznam, że to "dejavu" z okolic stanu wojennego mi się bardzo nie podoba - napisał internauta.
Prawda jest jednak taka, że robiąc masło samemu, dokładnie wiemy ile produktu otrzymujemy. W sklepach już niekoniecznie. W ostatnim czasie nagminną stała się praktyka, gdzie kostki masła są systematycznie "zmniejszane", co daje nam złudne wrażenie, że kupujemy wciąż ten sam produkt po takiej samej cenie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.