Nasiona kakaowca, znane również jako ziarna kakaowe, są podstawowym składnikiem do produkcji kakao, czekolady i różnych wyrobów cukierniczych. Są one zawarte w owocach kakaowca, które rosną na drzewach tej rośliny, głównie w tropikalnych regionach Ameryki Środkowej i Południowej oraz Afryki.
Przypomnijmy, że na początku roku, susza nawiedziła Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghanę, Kamerun i Nigerię. W wymienionych państwach zachodniej Afryki mieści się 70 proc. upraw. Ubytek upraw wywołał efekt domina, który z pewnością odczujemy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W lutym ceny kakao poszybowały na nowojorskiej giełdzie, czyniąc surowiec cenniejszym od miedzi, gdyż kosztuje aktualnie 10 tys. dolarów za tonę - to wzrost o ponad 130 proc. od początku roku 2024 i 230 proc. w porównaniu z 2023. Naturalnie klęska nieurodzaju odbije się na cenach produktów pochodnych.
Czytaj więcej: Zdradził sekret formy Ronaldo. Tak wygląda jego dieta.
Wielka Brytania odczuła to już na początku kryzysu. Uderzyło to w fabryki cukiernicze oraz rynek słodyczy podczas tegorocznej Wielkanocy. Cukiernicy byli zmuszeni do produkcji mniejszych czekoladowych jajek oraz aktywacji rezerw swoich surowców.
Bardzo trudno przewidzieć, czy niedobór będzie się utrzymywał w nadchodzących miesiącach lub latach. Jednakże w miarę częstszych ekstremalnych zjawisk pogodowych prawdopodobnie będą występować większe wahania plonów z upraw kakaowych z roku na rok - powiedział dr Andrew Damyond w rozmowie z "The Guardian"
Pocieszający jest jedynie fakt, że kakao oraz czekolada nie są produktami pierwszej potrzeby jak np. ropa naftowa. Okres inflacji na rynku surowca z pewnością przyczyni się do zmian decyzji zakupowych wśród konsumentów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj więcej: To się porobiło! Metamorfoza Krzysztofa Rutkowskiego.