Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Fatalne informacje. "Na półkach sklepowych może zrobić się pusto"

194

Coraz częściej w mediach pojawiają się informacje o tym, że już niedługo w Polsce może zabraknąć pieczywa. Jak sprawę komentują przedstawiciele branży piekarniczej? Niestety, okazuje się, że taki scenariusz wcale nie jest nieprawdopodobny.

Fatalne informacje. "Na półkach sklepowych może zrobić się pusto"
Zdjęcie ilustracyjne. (Pixabay, Couleur)

"Portal Spożywczy" zapytał przedstawicieli Stowarzyszenia Producentów Pieczywa o to, czy istnieje realne zagrożenie, że jesienią zabraknie pieczywa. Jak się okazuje, problemem nie są surowce, a dostawy prądu i gazu.

Niestety, taki scenariusz jest możliwy. Zgodnie z deklaracjami naszego rządu, żywności nam nie zabraknie, ponieważ pod kątem surowców Polska jest samowystarczalna. Jak jednak branża spożywcza ma ją wyprodukować, skoro grożą nam braki w dostępie do prądu czy gazu? Jeśli staną piece, nie będzie produkcji, a co za tym idzie zabraknie podstawowego produktu, jakim jest pieczywo. Większość zakładów z sektora spożywczego dotyka dokładnie ten sam problem. Jeśli branża nie będzie miała zapewnionej ciągłości dostaw energii, to na półkach sklepowych zrobi się pusto - tłumaczy Jacek Górecki, prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa w rozmowie z "Portalem Spożywczym"

Czy zabraknie chleba? Możliwy scenariusz

Zdaniem Janusza Kazimierczuka - prezesa SPC, pieczywa może niedługo zabraknąć. - Comiesięczne znaczne podwyżki cen energii elektrycznej i gazu powodują, że produkcja pieczywa staje się nierentowna. Do tego należy dodać presję płacową pracowników oraz drożejące opakowania i transport - mówi.

Wzrost cen energii i gazu jest gigantyczny. Jak podaje "Portal Spożywczy" w przypadku SPC koszty energii i gazu wzrosły z 400 tys. zł w grudniu 2021 do 2,3 mln zł w lipcu 2022. W sierpniu te koszty wzrosną ponownie o 700 tys. zł i wyniosą już ok. 3 mln zł. - W jaki sposób mamy pokryć te koszty, skoro handel nie jest chętny do przyjmowania podwyżek cen pieczywa? - pyta Janusz Kazimierczuk, prezes SPC.

Tak wysokich podwyżek rachunków nie będzie w stanie udźwignąć wiele zakładów, co doprowadzi do zamknięcia biznesów i zwolnienia pracowników.

Nasuwa się pytanie, czy funkcjonujące zakłady będą w stanie nadrobić tę lukę na rynku? Czy zostanie tylko pieczywo w marketach i dyskontach odpiekane z mrożonych półproduktów? - zastanawia się Janusz Kazimierczuk, cyt. przez "Portal Spożywczy".
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić