Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) regularnie publikowane są różnego rodzaju ostrzeżenia. Niedawno pojawił się kolejny komunikat, obok którego nie można przejść obojętnie.
W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski. W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych - poinformowali przedstawiciele GIS.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Bosacki zabrał głos ws. Pegasusa. "Setki osób inwigilowany"
W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości "najlepiej spożyć przed 09.07.2025" oraz datami wcześniejszymi - dodali.
Warto mieć na uwadze fakt, że spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Salmonella w chałwie. GIS ostrzega
Problem dotyczy produktów, za które odpowiada Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom. Chodzi m.in. o chałwę pistacjową i chałwę o smaku waniliowym.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie - informuje sanepid.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl