Główny Inspektorat Sanitarny podaje na swojej stronie internetowej, że "w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii metki łososiowej".
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą - zaznaczono w komunikacie.
Komunikat GIS. Metka łososiowa wycofana z obrotu
Produkt: Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg)
Numer partii: 1F828092828
Termin przydatności do spożycia: 20.10.2022
Producent: Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301
Podjęto już odpowiednie działania. "Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o. powiadomił wszystkich odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania" - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby, po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem - podsumowano.
Jakie są główne objawy zakażenia listeriozą?
GIS podał główne objawy zakażenia listeriozą:
- u kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- u osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.