W sklepach i na targach coraz częściej pojawiają się polskie warzywa i owoce. Sezon na większość z nich dopiero się zaczyna dlatego tez ceny nie zachęcają do kupna.
Wyjątkowo drogi bób
Podobnie jest z bobem. Obecnie za kilogram trzeba zapłacić około 40 zł. Jest to cena hurtowa.
Aktualnie w sprzedaży dostaniemy prawie wszystkie gatunki warzyw krajowych. [...] Mamy pierwszy bób w cenie od 40,00 do 45,00 złotych za kilogram. Z dnia na dzień cena będzie niższa, przy sprzyjających warunkach pogodowych - powiedziała w rozmowie z sadyogrody.pl ekspertka Rynku Hurtowego Bronisze Anna Kaszewiak.
Cena jednak może nie zmaleć aż tak bardzo, ponieważ warunki pogodowe nie sprzyjają. W kraju panuje susza, co może doprowadzić do nieurodzaju i wyższych cena za warzywa i owoce.
Dlaczego nawet w hurcie bób jest potwornie drogi? - Cóż, ktoś poświęcił powierzchnię szklarniową i sporo płaci za energię. Jeśli więc ktoś inny chce jeść bób o tak wczesnej porze, musi liczyć się z tym, że jest drogo – tłumaczy w rozmowie "Faktem" Maciej Kmera z hurtowego rynku w podwarszawskich Broniszach. I dodaje, że bób to roślina niezwykle wrażliwa.
A co z cenami detalicznymi? Te jeszcze bardziej wgniatają w fotel. Redakcja portalu Trójmiasto sprawdziła, jakie są ceny na lokalnych straganach. W Hali Targowej w Gdańsku i Gdyni za bób trzeba było zapłacić 32 zł za pół kg, czyli aż 64 złote za kilogram. To więcej m.in. niż wołowina, nawet lepszej rasy...
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.