Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Łukasz Kuczera | 

Inny smak whisky? Wszystko przez zmiany klimatu

24

Złe wiadomości dla fanów whisky. Ze względu na zmiany klimatu może dojść do ograniczenia, a nawet wstrzymania produkcji whisky w części szkockich destylarni w ciągu najbliższych 60 lat. Takie wnioski płyną z raportu specjalistów z University College London.

Inny smak whisky? Wszystko przez zmiany klimatu
Inny smak whisky? Wszystko przez zmiany klimatu (Flickr, Phil Long, (CC BY 2.0))

Raport naukowców z UCL, na który powołuje się PAP, nie przynosi dobrych wiadomości dla fanów whisky. Uważają oni, że zmiany klimatu i wynikające z nich upały i okresy suszy mogą drastycznie wpłynąć na dostępność i produkcję najbardziej znanego produktu eksportowego Szkocji. Aby stworzyć whisky, potrzeba bowiem wody, jęczmienia i drożdży.

Specjaliści z University College London uważają, że przed 2080 rokiem długotrwałe i intensywne susze staną się w Szkocji częstym zjawiskiem. W takich warunkach dojdzie do przerw w dostawach wody, a to z kolei doprowadzi do zmniejszenia lub całkowitego wstrzymania produkcji whisky.

Z raportu, na który powołuje się PAP, wynika, że destylarnie zużywają rocznie ok. 61 mld litrów wody. Aby sporządzić jeden litr popularnego trunku, należy zużyć 46,9 litra wody.

Raport zamówiła destylarnia Glengoyne. Jego podstawą stały się warunki pogodowe, jakie panowały w roku 2018, kiedy to pięć z dziesięciu destylarni wyspie Islay oraz dwie w hrabstwie Pertshire musiały wstrzymać produkcję.

Kto rozprzestrzenia koronawirusa? "Ludzie się boją"

Z dokumentu wynika, że jęczmień jest odporny na suszę, ale coraz częściej dostrzegane są negatywne wpływy cieplejszej pogody na uprawę tego zboża. Gdy w roku 2018 Wyspy Brytyjskie zaatakowała fala upałów, jego produkcja zmalała o 7,9 proc. To z kolei spowodowało wzrost ceny jęczmienia z 145 do 179 funtów za tonę. Produkcja whisky w Szkocji wymaga ok. 800 tys. ton jęczmienia jarego rocznie.

Zdaniem naukowców, wzrost temperatur i problemy z uprawą jęczmienia mogą doprowadzić do tego, że kukurydza ponownie będzie wykorzystywana przy produkcji whisky. Niegdyś określano ją mianem "integralnego składnika" popularnego alkoholu.

- Istnieje przekonanie, że Szkocja jest mokrym, deszczowym miejscem ze stałymi dostawami wody. Zmiany klimatu zmieniają to, kiedy i gdzie pada deszcz, a to spowoduje niedobory i zmieni charakter wody, więc planowanie jest niezbędne, aby chronić naszą whisky - powiedziała Carole Roberts, badaczka zmian klimatycznych z UCL i główna autorka raportu.

Zmiany w sposobie produkcji i cieplejsze warunki pogodowe mogą też wpłynąć na smak whisky. Wynika to z faktu, że słodowanie i fermentację, kiedy to dodaje się drożdże, destylację i dojrzewanie, opracowano tak, by cały proces odpowiadał umiarkowanemu morskiemu klimatowi Szkocji.

Zobacz także: Czy Mata pracuje 18 godzin dziennie?
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić