Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Kelnerzy będą wściekli. 42 proc. Polaków o tym nie wie

295

Spytaliśmy Polaków o ich podejście do dawania napiwków. Okazało się, że niespełna jedna czwarta w ogóle nie odwiedza restauracji, gdzie jest obsługa kelnerska. Jeszcze więcej – jeśli już przychodzi, to rzadko zostawia personelowi dodatkowe pieniądze.

Kelnerzy będą wściekli. 42 proc. Polaków o tym nie wie
Czy Polacy chętnie dają napiwki? Wielu nie zdaje sobie sprawy, ile powinny wynosić (PAP)

Napiwki – dawać czy nie? Kelnerzy ich oczekują, ale dla części klientów sprawa nie jest już tak oczywista.

Przeciwnicy napiwków argumentują, że kelnerzy i kelnerki otrzymują już pensję za swoją pracę. Nie da się jednak ukryć, że wynagrodzenia i w ogóle warunki pracy w branży gastronomicznej nie należą do najlepszych, więc czasem nawet kilka złotych od klienta może pomóc spiąć domowy budżet.

Polacy i napiwki

Zacząć należy od tego, że wypady do restauracji nie cieszą się tak dużą popularnością, jak mogłoby się wydawać. Z naszego sondażu przeprowadzonego na panelu Ariadna wynika, że tylko 4 proc. Polaków odwiedza lokale z obsługą kelnerską raz w tygodniu lub częściej. 14 proc. robi to 2-3 razy w miesiącu, 17 proc. – raz w miesiącu. Aż 41 proc. przychodzi rzadziej niż raz w miesiącu, a 24 proc. w ogóle.

Większość respondentów odwiedza restauracje z obsługą kelnerską rzadziej niż raz w miesiącu
Większość respondentów odwiedza restauracje z obsługą kelnerską rzadziej niż raz w miesiącu (badanie Ariadna)

Czy Polacy mają w zwyczaju zostawianie kelnerom i kelnerkom napiwków? Okazuje się, że przyczyną rezygnacji z takiego rozwiązania nie zawsze bywa niezadowolenie z pracy kelnera lub kelnerki. 9 proc. nie robi tego nigdy, a 31 proc. – rzadko. 29 proc. respondentów deklaruje, że zawsze pamięta o zostawieniu dodatku dla obsługi, a 31 proc. wskazało odpowiedź "często".

29 proc. pytanych deklaruje, że zawsze zostawia napiwek dla kelnera lub kelnerki
29 proc. pytanych deklaruje, że zawsze zostawia napiwek dla kelnera lub kelnerki (badanie Ariadna)

Zgodnie ze zwyczajem wysokość napiwku powinna wynosić 10 proc. kwoty rachunku. Chociaż żaden pracownik gastronomii raczej nie będzie narzekał, gdy do jego kieszeni wpadnie więcej, taki procent przyjmuje się za minimum. Okazało się jednak, że aż 42 proc. Polaków nie zdaje sobie z tego sprawy. Zapytani o to, ile powinien wynosić dodatek dla kelnera przy zamówieniu za około 100 złotych, 58 proc. wskazało przedział od 6 do 10 złotych.

Na drugim miejscu znalazła się odpowiedź "do 5 zł" – wybrało ją 18 proc. respondentów. 16 proc. wskazało przedział od 11 do 15 zł, a 6 proc. od 16 do 20 zł. Wśród uczestników badania znalazły się też wyjątkowo hojne osoby – 1 proc. zaznaczyło "od 20 do 30 zł" i "powyżej 30 zł".

Nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę, ile powinna wynosić wysokość napiwku dla kelnera
Nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę, ile powinna wynosić wysokość napiwku dla kelnera (badanie Ariadna)

Zdecydowana większość pytanych, bo aż 70 proc., opowiada się przeciw opodatkowaniu napiwków. Prawdopodobnie przyczyniła się do tego świadomość społeczeństwa odnośnie nie zawsze najwyższych pensji kelnerów i kelnerek. 28 proc. wskazało wariant "raczej nie", a 42 proc. – "zdecydowanie nie". 17 proc. zaznaczyło "trudno powiedzieć", 7 proc. za najbardziej trafną uznało odpowiedź "zdecydowanie tak", a 6 proc. – "raczej tak".

Co ciekawe, odpowiedzi różniły się w zależności od tego, czy badany należy do bywalców lokali gastronomicznych, czy woli inne formy spędzania czasu. Wśród osób, które odwiedzają restauracje, przeciwko opodatkowaniu napiwków jest 74 proc., a 13 proc. – za. Z kolei w grupie respondentów stroniących od wizyt w takich miejscach 58 proc. nie chce opodatkowania napiwków, a 15 proc. jest odwrotnego zdania.

Większość Polaków jest przeciwna opodatkowaniu napiwków
Większość Polaków jest przeciwna opodatkowaniu napiwków (badanie Ariadna)

Badanie odbyło się na panelu Ariadna w dniach 24-27 września 2021 roku. Wzięło w nim udział 1059 osób w wieku minimum 18 lat i zostało przeprowadzone metodą CAWI.

Zobacz także: Zobacz też: Nino o biznesie: znany aktor miał sieć restauracji. Splajtował
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rafał Trzaskowski wystartuje w wyborach, pokonał Radosława Sikorskiego
Były mistrz świata cierpi na silną depresję. "Ciężko jest mi wstać z łóżka"
Analityk: zdolności Ukraińców do uderzeń na dużych dystansach wciąż ograniczone
Problem z akumulatorem? Dzwoń pod ten numer. Bezpłatna pomoc
Inauguracja świątecznego targu na słynnej ulicy szopkarzy w Neapolu
Tajemnicze drony nad amerykańską bazą. Niepokojący incydent
Krwawe walki w Mali. Zginęło co najmniej siedmiu rosyjskich najemników
Skoki narciarskie: Polacy od ponad roku czekają na setne zwycięstwo
Bulwersujące nagrania ze Strażą Miejską. Poniżali ludzi. Burmistrz reaguje
Rzym: nieznany obraz Caravaggia po raz pierwszy pokazany publicznie
Ceny karpia biją rekordy. Wigilijna tradycja pod znakiem zapytania
Dramatyczny telefon. Czterolatek tracił oddech. Policjant bohaterem
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić