Zmiana, której nikt się chyba nie spodziewał. Od lat wielu grill kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą, musztardą i keczupem, często także z piwem. Okazuje się jednak, że i w tej kwestii świat się zmienia, a większość Polaków preferuje już inne danie.
Na pytanie o to, co najbardziej zasługuje na miano królowej lub króla polskiego grilla , większość ankietowanych wskazała karkówkę. Takiej odpowiedzi udzieliło aż 44 proc. pytanych. Badanie na zlecenie o2.pl wykonano na panelu Ariadna.
Czytaj także:
Ulubione dania grillowe Polaków
W przypadku kiełbasy liczba wskazań to 39 proc. Dla miłośników klasycznej "kiełby" może to być szokujące, bo jeszcze w zeszłym roku zdobyła ona aż połowę głosów, zdecydowanie wygrywając z karkówką, na którą postawiło wtedy 32 proc. respondentów.
Na trzecim miejscu, podobnie jak przed rokiem, uplasowała się kaszanka, którą na grillowym tronie widzi 7 proc. ankietowanych. Kolejne miejsce jest zapewne zasługą wegetarian i wegan - 5 procent wskazań zdobyły cukinia, papryka i inne warzywa.
Na szarym końcu znalazły się zaś drób oraz ryby z dwuprocentowym wynikiem.
Gdzie i jak często na grilla?
Sprawdziliśmy też, jak często grillują Polacy. Wielu robi to dość rzadko - raz na trzy miesiące lub rzadziej (24 proc.). Raz w miesiącu grilluje 23 proc. pytanych, a 2-3 razy w miesiącu 22 procent.
Fanatyków grilla jest znacznie mniej. Raz w tygodniu grilluje co dziesiąta osoba, a 2-3 razy w tygodniu ledwie 2 proc. Z kolei 19 proc. Polaków nie grilluje wcale.
Ulubionymi miejscami na grilla są zdecydowanie ogród (44 proc), działka (32 proc.) oraz podwórko (30 proc.) Kolejne miejsca to m.in. grillowanie na dziko w lesie, na tarasie, czy w wyznaczonych miejscach w mieście. Na własnym balkonie lub plaży grilluje po 3 proc. pytanych.
Nota metodologiczna:
Badanie dla Wirtualnej Polski na panelu Ariadna. Próba ogólnopolska licząca N=1062 osób w wieku od 18 lat wzwyż. Struktura próby dobrana wg reprezentacji w populacji dla płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania. Metoda: CAWI. Termin realizacji: 24 – 27 lipca 2020 roku.
Zobacz także: Liście kalafiora. Zamiast wyrzucać - wykorzystaj