Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 

Kupił kajzerki w Biedronce. Był zaskoczony, gdy zobaczył paragon

Większość dyskontów oferuje swoim klientom wypiekane na miejscu swieże pieczywo. Sklepowe wypieki kuszą przede wszystkim ceną, dlatego chętnych do ich kupienia nie brakuje. Jeden z klientów przeżył spory szok, gdy kupił kajzerki w Biedronce i spojrzał na paragon.

Kupił kajzerki w Biedronce. Był zaskoczony, gdy zobaczył paragon
Kupił kajzerki w Biedronce. Był zaskoczony, gdy zobaczył paragon (Twitter)

Chętnych na pieczywo z dyskontów nie brakuje. Kusi ono nie tylko chrupkością, czy tym, że wypiekane jest na miejscu, ale przede wszystkim ceną. Badania przeprowadzone przez Centrum Badawczo-Rozwojowe BioStat w 2023 roku wskazało, że aż 65 proc. Polaków kupuje pieczywo w dyskontach i sklepach spożywczych.

Jeden z klientów wybrał się do Biedronki na jednym z łódzkich osiedli. Kupił trzy kajzerki i dość mocno się zdziwił widząc ich cenę. Na paragonie, który przesłał do redakcji "Faktu", widać, że jedna kajzerka kosztuje 33 gr. Dziennik zwraca uwagę, że to dość zaskakujące, bo na początku maja sieć podniosła cenę kajzerek z 33 na 35 gr.

Wówczas przedstawiciele biura prasowego Biedronki wskazywali, że "cena 33 gr za bułkę kajzerkę była ceną promocyjną, natomiast kwota 35 gr za ten sam produkt, jest ceną regularną". Okazuje się, że klient Biedronki, który pochwalił się swoim paragonem, miał szczęście. Dzień później dziennikarze "Faktu" poszli do tego samego sklepu i okazało się, że kajzerki były już o 2 gr droższe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kohut do prezydenta: "Niech pan wyciągnie filok i szrajbnie"

Pieczywo z dyskontów. Co warto o nim wiedzieć?

Sieci zachęcają do zakupu świeżego, wypiekanego na miejscu pieczywa. Warto jednak wiedzieć, że w zdecydowanej większości przypadków mamy do czynienia z głęboko mrożoną masą, która swoje odleżała w chłodni. Warto czytać skład dyskontowego pieczywa, bo choć nie brakuje produktów o krótkim i dobrym składzie, znajdziemy także i te z dodatkiem konserwantów i ulepszaczy, które mogą być silnymi alergenami.

Dobra wiadomość jest taka, że sklepy zobligowane są do oznaczania produktów z pieczywa mrożonego. "W punktach sprzedaży pieczywa bez opakowań przy określonym rodzaju pieczywa należy podać następujące informacje: (...) 'Pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego', w przypadku użycia takiego ciasta do produkcji pieczywa" - wskazuje rozporządzeniu ministra rolnictwa z 2007 roku.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Szkoły w czasach PRL-u. Jasiu, marsz do kąta!
KOMENTARZE WYŁĄCZONE
Sekcja komentarzy coraz częściej staje się celem farm trolli i polem do dezinformacji. Dlatego zdecydowaliśmy się wyłączyć możliwość komentowania pod tym artykułem.
Redakcja o2.pl
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić