Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podaje, że w produkcie, który został zbadany przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczywiście przedstawiono też szczegółowe informacje dotyczące wycofanego produktu:
- Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g
- Numer partii: 32471S
- Data minimalnej trwałości: 02/10/2023
- Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE
Białko soi w boczku. GIS informuje o działaniach
Jakie działania zostały podjęte w obliczu tego zdarzenia? "Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń" - wyjaśnia GIS.
W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku. Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu - podsumowano.