"Fakt" wyliczył, jak bardzo może zdrożeć mięso. Okazuje się, że jeśli reforma Unii weszłaby w życie, to za kilogram schabu trzeba by zapłacić 5 zł więcej, stek zdrożałby o 10 złotych, a cena polędwicy wołowej przekroczyłaby 100 złotych!
Za kurczaka płacilibyśmy 3 złote więcej. W górę poszłyby oczywiście również ceny wędlin. Szynka mogłaby zdrożeć nawet o 5 zł na kilogramie.
"Zielony Ład". O co chodzi?
Parlament Europejski obecnie rozmawia o projekcie "Zielony Ład". Ta reforma ma zapewnić Europie neutralność klimatyczną.
Czytaj także: Fatalne wieści. Chodzi o ważnego piłkarza Legii Warszawa
Filarem tego przedsięwzięcia jest strategia "Od pola do stołu". Ma ona sprawić, że Europejczycy będą spożywać mniej mięsa. Jego produkcja jest szkodliwa dla środowiska, dlatego europejskie władze chcą zachęcać do jedzenia produktów roślinnych.
By przekonać ludzi do odstawienia mięsa, europarlamentarzyści zaproponowali wprowadzenie podstawowych stawek VAT na mięso. Jednocześnie, jak donosi "Fakt", padła propozycja zwolnienia z VAT m.in. warzyw.
Czytaj także: Nie wytrzymali. Wybuch śmiechu w programie "Milionerzy"
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.