Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Paulina Antoniak
Paulina Antoniak | 
aktualizacja 

Najbardziej fałszowana przyprawa w Unii Europejskiej. Tego się nie spodziewasz

35

Jak wskazują autorki publikacji Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych to oregano jest najbardziej fałszowaną przyprawą w Unii Europejskiej. Jakie zatem przyprawy znajdują się w opakowaniach, w którym powinna być przyprawa?

Najbardziej fałszowana przyprawa w Unii Europejskiej. Tego się nie spodziewasz
Oregano jest najbardziej fałszowaną przyprawą w UE (GETTY, Albany Times Union/Hearst Newspapers)

Badaczki Agnieszka Aftyka i Ewelina Korulczyk z Laboratorium Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) w Lublinie na łamach najnowszego biuletynu "Wiedza i Jakość" informują, że oregano jest najbardziej fałszowaną przyprawą w UE.

Dodaje się do niej takie rośliny jak: liść mirtu, liść oliwki, liść laurowy, liść czystka, liść leszczyny, liść majeranku, liść sumaka, cząber czy tymianek. - Niestety, oregano jest najbardziej fałszowaną - tańszymi materiałami roślinnymi - przyprawą w UE - podkreślają ekspertki.

Do badania oregano w ramach kontroli jakości handlowej Lubelskie laboratorium GIJHARS wykorzystało mikroskop stereoskopowy i mikroskop biologiczny. Problem z jakością oregano występuje w dużym nasileniu na rynku konsumenckim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lebiodka pospolita nie tylko w kuchni
Badania prowadzone w lubelskim laboratorium Inspekcji na próbkach oregano wskazują, że nadal istnieje problem z autentycznością tej przyprawy na rynku - wskazują autorki artykułu opublikowanego w "Wiedzy i Jakości".

Jak stanowi z kolei raport Wspólnego Centrum Badawczego Komisji Europejskiej z 2021 roku dotyczący autentyczności ziół i przypraw, które można kupić na terenie Unii Europejskiej, odsetek próbek uznanych za "zagrożone zafałszowaniem" wyniósł dla oregano aż 48 proc.

Wśród innych przypraw z wysokim wskaźnikiem znalazły się również: pieprz (17 proc.), kminek (14 proc.), kurkuma (11 proc.), szafran (11 proc.). Przeprowadzono 10 tys. analiz.

Oregano - ulubiona przyprawa w Europie

Oregano to popularna, powszechnie używana nazwa lebiodki pospolitej. Obecnie oregano najczęściej jest używane w kuchni, ale bywa także wykorzystywane w medycynie. Przyprawa jest źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów, dzięki czemu wykazuje też wiele właściwości leczniczych.

Napary z ziela oregano mają właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, wykrztuśne czy rozkurczowe.

Oczywiście przyprawa jest niezastąpiona w daniach kuchni włoskiej i greckiej. Świetnie sprawdza się m.in. do pizzy, sosów, zup, duszonych i pieczonych warzyw oraz mięs.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić