Paulina Antoniak
Paulina Antoniak| 
aktualizacja 

Najbardziej fałszowana przyprawa w Unii Europejskiej. Tego się nie spodziewasz

35

Jak wskazują autorki publikacji Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych to oregano jest najbardziej fałszowaną przyprawą w Unii Europejskiej. Jakie zatem przyprawy znajdują się w opakowaniach, w którym powinna być przyprawa?

Najbardziej fałszowana przyprawa w Unii Europejskiej. Tego się nie spodziewasz
Oregano jest najbardziej fałszowaną przyprawą w UE (GETTY, Albany Times Union/Hearst Newspapers)

Badaczki Agnieszka Aftyka i Ewelina Korulczyk z Laboratorium Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) w Lublinie na łamach najnowszego biuletynu "Wiedza i Jakość" informują, że oregano jest najbardziej fałszowaną przyprawą w UE.

Dodaje się do niej takie rośliny jak: liść mirtu, liść oliwki, liść laurowy, liść czystka, liść leszczyny, liść majeranku, liść sumaka, cząber czy tymianek. - Niestety, oregano jest najbardziej fałszowaną - tańszymi materiałami roślinnymi - przyprawą w UE - podkreślają ekspertki.

Do badania oregano w ramach kontroli jakości handlowej Lubelskie laboratorium GIJHARS wykorzystało mikroskop stereoskopowy i mikroskop biologiczny. Problem z jakością oregano występuje w dużym nasileniu na rynku konsumenckim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lebiodka pospolita nie tylko w kuchni
Badania prowadzone w lubelskim laboratorium Inspekcji na próbkach oregano wskazują, że nadal istnieje problem z autentycznością tej przyprawy na rynku - wskazują autorki artykułu opublikowanego w "Wiedzy i Jakości".

Jak stanowi z kolei raport Wspólnego Centrum Badawczego Komisji Europejskiej z 2021 roku dotyczący autentyczności ziół i przypraw, które można kupić na terenie Unii Europejskiej, odsetek próbek uznanych za "zagrożone zafałszowaniem" wyniósł dla oregano aż 48 proc.

Wśród innych przypraw z wysokim wskaźnikiem znalazły się również: pieprz (17 proc.), kminek (14 proc.), kurkuma (11 proc.), szafran (11 proc.). Przeprowadzono 10 tys. analiz.

Oregano - ulubiona przyprawa w Europie

Oregano to popularna, powszechnie używana nazwa lebiodki pospolitej. Obecnie oregano najczęściej jest używane w kuchni, ale bywa także wykorzystywane w medycynie. Przyprawa jest źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów, dzięki czemu wykazuje też wiele właściwości leczniczych.

Napary z ziela oregano mają właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, wykrztuśne czy rozkurczowe.

Oczywiście przyprawa jest niezastąpiona w daniach kuchni włoskiej i greckiej. Świetnie sprawdza się m.in. do pizzy, sosów, zup, duszonych i pieczonych warzyw oraz mięs.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić