Ceny warzyw zwłaszcza z początkiem sezonu mocno drenują kieszenie kupujących. I choć każdy idąc na targ lub bazar z zamysłem kupna świeżych, młodych warzyw liczy się ze sporym wydatkiem, ceny wciąż mogą mocno zaskoczyć.
Pierwsze rzodkiewki czy młode ziemniaki zazwyczaj znacząco przewyższają swoimi cenami takie same produkty z ubiegłego sezonu i to nikogo nie dziwi.
Czytaj także: Już są. Wiemy, ile kosztują nowalijki
O tym, jak ceny warzyw plasują się w tym roku przed kilkoma dniami tłumaczył jeden ze sprzedawców spod Torunia:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W porównaniu do zeszłego roku ceny warzyw są niższe. Jeśli chodzi o pomidory malinowe, w zeszłym roku zaczynaliśmy od 28 zł i cena spadała. W tym roku zaczęliśmy od 22 zł - mówił pan Zdzisław.
Czytaj także: Pojawiają się na bazarach. Ale lepiej uważaj
Zdarza się jednak, że cena za konkretne warzywo lub kilogram nowalijek bywa wręcz kosmiczna. Przekonać się o tym mogli kupujący z Jarocina, gdzie cena fasolki szparagowej osiągnęła zawrotną wysokość.
Jak podaje portal Interia, za kilogram tego niepozornego warzywa kupujący musieli zapłacić blisko 100 złotych. To aż czterokrotnie mniej niż w ubiegłym roku.
W tym samym miejscu kilogram fasolki szparagowej dokładnie przed rokiem osiągał cenę detaliczną na poziomie 25 zł-30 zł. Szybko okrzyknięto więc fasolkę szparagową z Jarocina najdroższym warzywem w Polsce.
A jak wyglądają ceny innych nowalijek w początkach sezonu? Młode ziemniaki dostępne są średnio w cenie 15-20 złotych za kilogram, około 16 złotych zapłacimy za pomidory malinowe a pęczek młodej rzodkiewki waha się od 2 do 3 złotych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.