Koronawirus bez przerwy mocno daje się we znaki przedsiębiorcom. Niektóre firmy nie mogą funkcjonować z powodu obowiązujących obostrzeń. Inne musiały wysłać pracowników na tryb zdalny.
Czytaj także: Koronawirus. Dobre wieści dla rodziców noworodków
Co może zrobić pracodawca, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem?
Ryzyko zakażenia COVID-19 znacznie zmniejsza dobra odporność, a tą możemy zapewnić poprzez dietę i zdrowy tryb życia. Dlatego przedsiębiorca ma narzędzia, dzięki którym można uchronić pracowników przed najgorszym.
Bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie. Polacy w ciągu dnia jedzą niewiele owoców, zaczynają dzień bez śniadania lub zajadają stres słodyczami i niezdrowymi przekąskami. Problem jest jeszcze poważniejszy w przypadku pracy zdalnej, gdy mamy nieograniczony dostęp do lodówki.
Pracodawca może próbować to zmienić. Dobrym pomysłem jest wysyłanie pracownikom paczek ze zdrową żywnością. To z pewnością zwiększy odporność, która jest tak ważna w dobie pandemii koronawirusa.
W biurach z kolei warto zapewnić odpowiednie środki do dezynfekcji. Ryzyko zakażenia można także zmniejszyć, wprowadzając pewne rozwiązania. Praca w małych grupach, odpowiedni dystans między pracownikami, czy ograniczenie spotkań firmowych w tych czasach są bardzo ważne.
Higiena i zdrowe żywienie - te dwa elementy zwiększą bezpieczeństwo pracownika w zakładzie pracy. Warto, aby przedsiębiorcy o tym pamiętali, zanim koronawirus sparaliżuje codzienną pracę.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.