Magda Gessler jest ikoną kuchni polskiej. Jej program "Kuchenne rewolucje" śledzą miliony Polaków, których serca zdobyła w ciągu dekady. Słynie z płomiennego, wybuchowego wręcz temperamentu i bezkompromisowości.
Restauratorka zjechała wzdłuż i wszerz całą Polskę. Odmieniła setki miejsc, których właściciele dawno stracili nadzieję na przyszłość. Niemal za każdym razem stawiała przede wszystkim na połączenie dwóch czynników. Wysokiej jakości w kuchni i przystępnych cen. A jak to wygląda w jej własnym lokalu?
Zobacz także: Generał odpowiada na ostre słowa Władysława Frasyniuka
Restauracja "U Fukiera" znajduje się w pięknej zabytkowej kamienicy na warszawskim rynku. To jedno z najczęściej polecanych miejsc w stolicy Polski, gdzie można zjeść naprawdę pyszne dania kuchni polskiej i jakości nie można mu odmówić.
Wielu ludzi, którzy chcieliby przekonać się, jak smakują dania firmowane nazwiskiem Magdy Gessler, narzeka na bardzo wysokie ceny. Dla rodziny, która przyjeżdża do Warszawy z mniejszego miasta, obiad w tym miejscu jest praktycznie nieosiągalny.
"U Fukiera". Schabowy za 64 złote. Kawałek sernika? 31 złotych...
Jak prezentują się ceny w restauracji Magdy Gessler? "Kotlet schabowy z kapustą, na całą patelnię" oraz ziemniaki - 64 złote. Na obronę należy dodać, że porcja jest ogromna i można podzielić się na dwie osoby.
Gorący temat: Ulica Imperatora Kaczyńskiego? Pojawiła się na mapie
Do wyboru mamy trzy zupy. Rosół z lanymi kluskami oraz barszcz czerwony z pasztecikiem za 29 złotych lub flaki po warszawsku z pulpetami za 31 złotych. Zdecydowanie większy rozstrzał cenowy jest w zakąskach, które zaczynają się od śledzia za 39 złotych, a kończą na tatarze z łososia za 68 złotych.
Ciepły początek, czyli przystawki? Od 35 złotych za kołduny litewskie, do 69 złotych za krewetki. Sałatki są trzy. W cenach od 47 do 59 złotych. Ryby to z kolei łosoś za 75 złotych i sandacz za 79 złotych.
Kotlet schabowy za 64 złote to nie najdroższa pozycja spośród dań głównych. Wręcz przeciwnie – najtańsza. Placki ziemniaczane z gulaszem "U Fukiera" kosztują aż 79 złotych! Najdroższy jest antrykot na kamieniu z masłem czosnkowym - 130 złotych.
Warto wiedzieć: Dzieci bite do nieprzytomności przez zakonnice z Zabrza
Gdybyśmy mieli ochotę na deser - albo gdyby było nas jeszcze na niego stać - możemy zamówić szarlotkę z bezą, pijanym sosem angielskim i cynamonem za 28 złotych, sernik za 31 złotych, puchar lodów za 32 złote lub jedną z trzech innych propozycji Magdy Gessler.
Ile zapłacimy za rodzinny obiad u Magdy Gessler?
Złożyliśmy z menu restauracji "U Fukiera" najtańszy zestaw obiadowy, który składa się z zupy, drugiego dania oraz deseru. To rosół, kotlet schabowy i szarlotka. Ile musielibyśmy za to zapłacić? 121 złotych. Do tego obowiązkowa opłata w wysokości 10 proc. za obsługę i mamy w sumie 133 złote, nie wliczając napojów.
Jak widać, tradycyjny obiad dla czteroosobowej rodziny u Magdy Gessler to spory wydatek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.