W niektórych lasach w Polsce sezon na grzyby już się rozpoczął. Jest ciepło a przy tym dość wilgotno. To dla grzybów idealne warunki. Grzybiarze znajdują głównie kurki, czyli pieprznik jadalny (regionalnie grzyb ten nazywany jest też liską, lisiczką).
Autorka bloga "Leśne wojaże" wybrała się na niedzielne grzybobranie w okolice jeziora Hajka, w woj. zachodniopomorskim. Miłośniczka grzybobrania wróciła do domu z pełnym koszem.
Las dzisiaj był bardzo przyjazny, obdarzył pięknym koszem. Póki co króluje pieprznik jadalny vel kurki i pojawiają się piękne borowiki - relacjonuje pani Ewa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieprznik jadalny to gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych. Znany też jako kurka żółta, lisiec, pieprzyk jadalny, kurek, pieprznik pospolity, lisiczka, pieprznik gąska czy też stągiewka jadalna.
W Polsce jest pospolity i należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Jest jadalny, ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki. Występuje najczęściej od czerwca do listopada.
Niestety nie dla wszystkich jest to grzyb rozpoznawalny. Potrafi być mylony z niejadalną lisówką pomarańczową tzw. fałszywą kurką, występującą od września do listopada, w lasach iglastych i mieszanych. Lisówka posiada kapelusz białawy do pomarańczowego, lekko filcowaty. Blaszki pomarańczowo-żółte, trzon cienki, wiotki, wysmukły. Jest grzybem niejadalnym, wywołującym zaburzenia trawienne.
Pamiętajmy, aby zbierać grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni oraz korzystajmy z atlasów grzybowych, aby uniknąć zatrucia - przypominają leśnicy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.