Na polskim rynku gastronomicznym wciąż nie brakuje pozycji, których cena potrafi wbić w fotel. A to croissant za 39zł, a to pączek od Wojewódzkiego za 49zł. Jednak obie te ceny wypadają blado przy pizzy z Redy, która kosztuje... 799zł!
Czytaj także: Takie jedzenie dostał w szpitalu. Krótko to podsumował
O cenie decydują składniki
Niewątpliwie twórcy tej pizzy nie oszczędzają na składnikach. Kawior z jesiotra syberyjskiego, zimowa hiszpańska trufla, homar gotowany w winie oraz jadalne złoto - brzmi jak propozycja dla wielbicieli luksusu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wstawiam orientacyjne ceny składników: trufla 200 zł , kawior 200 zł, homar 120 -150 zł, jadalne złoto ok. 80 zł , ciasto barwione węglem - ręcznie wyrabiane, wino, mozzarella fior di latte (jeszcze z kilkanaście zł) ... - tak wysoką cenę pizzy argumentował MrKryha.
Do lokalu w Redzie wybrał się z okazji przypadającego na 9 lutego Dnia Pizzy.
Trufla taki delikatno orzechowo-ziemnisty smak. Kawior słodko-słonawy, posmak morza. Homar bardzo fajnie tak ugotowany, sprężysty. Pizza bardzo cienkie ciasto, barwione na taki czarny kolor - opisywał youtuber i dodał, że dla niego to jest taka ciekawostka kulinarna.
YouTuber zaznaczył, że najdroższa pizza w Polsce jest dostępna tylko na specjalne zamówienie.
Internauci sceptyczni
Youtuber tradycyjnie spytał swoich obserwatorów, czy byliby skłonni zjeść taką pizzę w tej cenie.
Zjadłabym, ale nie zapłaciłabym tyle za pizzę. Pomimo drogich składników, to max 300zl, bo w małych ilościach przecież był ten krab i kawior. Poniosło z ceną - skomentowała internautka.
W tej cenie bym znalazł pizzę we Włoszech i lot w dwie strony - ironizował inny komentujący.
Internauci zgodnie zauważyli, że paradoksalnie ze wszystkich składników najtańsze było...jadalne złoto.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.