Na obiad zjedzony na mieście, choćby w tanim barze czy prostej jadłodajni codziennie może pozwolić sobie niewielu Polaków.
Galopujące ceny mediów i rosnąca inflacja sprawiają, że menu w barach zmienia się kilka razy do roku, a ceny posiłków, nawet tych domowych drożeją w oczach.
Okazuje się jednak, że choć przecięty Kowalski za dwudaniowy obiad z surówką i kompotem w osiedlowym barze rzadko zapłaci mniej niż 30 złotych, na komfort cen wyżywienia nie mogą narzekać bywalcy jednej z warszawskich stołówek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
O jakie miejsce chodzi? To sejmowa stołówka, w której ceny, jak donoszą dziennikarze "Faktu", mimo wzrostu kosztów produktów czy paliw nie zmieniły się od ubiegłego roku.
Czytaj także: Kupił jedzenie z Sejmu. Mina mówiła sama za siebie
Dwudaniowy obiad można zjeść tutaj za 20 złotych. Zaskakujące są także ceny pojedynczych dań. Pokaźnych rozmiarów talerz zupy za 6-7 złotych czy drugie danie z mięsnym dodatkiem za 13 złotych to tylko pojedyncze przykłady.
Dziennikarze "Faktu" porównują je z bydgoskim barem mlecznym, który w ich opinii uchodzi za jeden z tańszych w kraju i jak zapewniają - różnice widać gołym okiem.
I tak w bydgoskim barze porcję zupy kosztują od 7 do 14 zł. A filet z kurczaka czy kotlet schabowy to koszt 12-14 zł. Porcja naleśników kosztuje od 14,78 zł do 17,38 złotych, a kompot 4,70 zł.
O zmianach cen i tym, co je kształtuje na łamach tabloidu opowiada też właścicielka sieci barów z Warszawy.
W ciągu ostatniego roku musieliśmy podnieść ceny o kilka procent. I nasi dostawcy już zapowiadają podwyżki. Chodzi m.in. o masło czy mięso. Nasze koszty rosną, a ceny gazu i prądu są coraz wyższe. Co rok waloryzowane są czynsze. Rosną także płace, a pracownicy chcą zarabiać więcej niż minimalna krajowa - tłumaczy.