Przebadane zostały kanapki z sieci Subway. Sprawą zajmowano się już wcześniej, a w Kalifornii złożono pozew, według którego w paście z tuńczyka używanej do kanapek, nie ma tuńczyka.
Zero tuńczyka w tuńczyku
New York Times przeprowadził niezależne badania, których wyniki zaskoczyły cały świat. Okazało się, że w tuńczyku używanym przez subway nie ma DNA tuńczyka.
Są dwa możliwe wnioski. Albo jest to produkt tak przetworzony, że cokolwiek z niego pobraliśmy, nie byliśmy w stanie dokonać identyfikacji, albo coś tam mamy, ale nie jest to tuńczyk – powiedziała rzeczniczka laboratorium.
Czytaj także: Kosmici. Ekspert ostrzega przed jakimkolwiek kontaktem
Laboratorium, które przeprowadziło badanie, chce pozostać anonimowe i nie ujawnia żadnych danych. Podobne badania były prowadzone już wcześniej. Wtedy znaleziono tuńczyka, chociaż były to śladowe ilości.
Subway nie ma sobie nic do zarzucenia. Uważa, że zarzuty są bezpodstawne, a wina może leżeć po stronie producenta tuńczyka w puszcze, z którego korzysta sieć.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.