"Puls Biznesu" pisze, że Ministerstwo Finansów pracuje nad zmianami dotyczącymi podatku cukrowego. Jednocześnie przytoczono stanowisko Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS). Wskazuje ona, że podatek ma objąć również wartościowe produkty, do których... nie jest dodawany cukier.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chodzi o nektary, soki wzbogacane witaminami czy też napoje z co najmniej 20-procentową zawartością soku z owoców lub warzyw. Organizacja ostro skrytykowała możliwe zmiany.
Nie sposób doszukać się logiki w zamiarze zmian w ustawie cukrowej. Nowelizacja nie obejmie wyrobów cukierniczych i pozostałych artykułów dosładzanych białym cukrem, obciąży natomiast nektary, wartościowe napoje owocowe i soki wzbogacane witaminami, a przecież zawdzięczają one swój smak oraz wartości odżywcze owocom, w których cukier występuje naturalnie. Absurdem jest wprowadzanie dodatkowych opłat na wartościowe produkty, do których nie dodano żadnego cukru - powiedział prezes KUPS Julian Pawlak.
Pawlak ma uwagi do stanowiska MF
Julian Pawlak wprost odniósł się do stanowiska MF, które mówi o tym, że proponowane przepisy mają mieć charakter porządkujący i nie rozszerzą obciążenia.
Wartościowe produkty bez dodanego cukru, z wysoką zawartością owoców i bogate w witaminy i wiele innych składników niezbędnych dla organizmu człowieka zostaną zrównane podatkowo z bezwartościowymi pod względem odżywczym, za to mniej kosztownymi w produkcji kolorowymi napojami, zawierającymi w składzie wodę, cukier, substancje o charakterze słodzącym, sztuczne barwniki i aromaty - stwierdził szef KUPS.
Wokół podatku cukrowego znów zrobiło się zatem bardzo gorąco. Na razie trudno wyrokować, jak potoczą się prace podjęte przez Ministerstwo Finansów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.