Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Sanepid skontrolował 135 smażalni ryb. Zatrważające wyniki

13

Od początku roku inspektorzy sanepidu przeprowadzili 135 kontroli w smażalniach ryb w województwie pomorskim. Niestety, aż podczas 44 kontroli stwierdzone zostały nieprawidłowości. Takie informacje w rozmowie z PAP przekazała Katarzyna Waluszko z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE).

Sanepid skontrolował 135 smażalni ryb. Zatrważające wyniki
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)

Od początku 2023 roku inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE) dokonali 135 kontroli w 118 smażalniach ryb i zakładach, w których przeważającą działalnością jest smażenie ryb. Na terenie całego województwa pomorskiego takich miejsc jest 311.

Kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE Katarzyna Waluszko przekazała PAP, że nieprawidłowości stwierdzono podczas 44 kontroli. "Były to: niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu; brak czystości bieżącej; środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych; niewłaściwe warunki przechowywania żywności oraz brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP/GMP oraz opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli)" - poinformowano.

Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. złotych - oznajmiła Waluszko, cytowana przez PAP.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pieczony filet z kurczaka w orzeźwiającej marynacie

Pomorskie. Interwencje po zgłoszeniach konsumentów

Za sprawą zgłoszeń konsumentów przeprowadzono siedem kontroli interwencyjnych. Podczas pięciu z nich stwierdzono zasadność interwencji. Przyczynami zgłoszeń interwencyjnych były m.in. dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków, niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny, a także nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.

Urzędowe kontrole smażalni ryb przeprowadzane są w zakresie oceny warunków higienicznych w zakładzie, identyfikowalności surowców oraz funkcjonowania procedur dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych i zasad systemu HACCP - podkreśliła przedstawicielka WSSE.
Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić