Pan Piotr kilka dni temu robił zakupy w sklepie Lidl w Nadarzynie pod Warszawą. Na dziale z wędlinami znalazł przeterminowaną szynkę w stylu włoskim.
Dobrze, że od jakiegoś czasu zawsze sprawdzam datę ważności. Okazało się, że szynka jest przeterminowana. Na zakupach byłem 2 września, a data ważności na opakowaniu szynki to 31 sierpnia. Nie była to pojedyncza sztuka, na półce był cały karton przeterminowanej szynki - relacjonuje nasz czytelnik.
Zwróciliśmy się do biura prasowego Lidla z zapytaniem, jak weryfikowane są produkty pod kątem daty ważności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aleksandra Robaszkiewicz, dyrektorka ds. Corporate Affairs and CSR Lidl Polska na początku e-maila podkreśla, że sieć stawia "na wysoką jakość oraz bezpieczeństwo oferowanych artykułów spożywczych".
- Równocześnie regularnie przeprowadzamy audyty wśród naszych dostawców, zwracając uwagę na jakość artykułów, a także zachowanie sterylności i higieny podczas całego procesu produkcji. Dodatkowo zgodnie z wewnętrznymi procedurami, towary przyjmowane do naszych Centrów Dystrybucji są poddawane restrykcyjnej kontroli jakości - zapewnia przedstawicielka sieci Lidl.
Sieć Lidl przeprasza
Robaszkiewicz tłumaczy, że przeterminowana wędlina to wynik niedopatrzenia ze strony pracowników.
Przyczyną zdarzenia w sklepie w Nadarzynie był błąd ludzki, za co przepraszamy. Zapewniamy, że systemowo kształcimy naszą kadrę w temacie skutecznego zarządzania towarem - tłumaczy dyrektorka ds. Corporate Affairs and CSR Lidl Polska.
Sanepid przypomina, że przeterminowanej żywności absolutnie nie powinno się jeść, bez względu na jej wygląd czy smak. - Jedzenie żywności po terminie może jednej osobie szkodzić, natomiast drugiej nie. Są osoby, które po zjedzeniu przeterminowanego jogurtu będą czuły się dobrze i osoby, które będą odczuwały dolegliwości pokarmowe - tłumaczy w rozmowie z WP Kuchnia Marietta Wyciechowska, dietetyczka z Centrum Naturhouse.
Przedstawicielka sieci Lidl przypomniała o akcjach przecen pod hasłem "Kupuję, nie marnuję", w ramach której w niższej cenie można kupić np. świeże mięso, drób i ryby, produkty chłodnicze, owoce i warzywa oraz tzw. suche artykuły (m.in. chleby pakowane, ciasta) o krótkim terminie przydatności lub z uszkodzeniami niewpływającymi na jakość produktu.
"Przecena tych artykułów pojawia się przed upływem terminu przydatności do spożycia (lub np. przy uszkodzeniu) i obowiązuje do jego ostatniego dnia. Żywność przeceniana jest na poziomie nawet do 50 proc., zależnie od produktu. Produkty objęte przecenami zawsze znajdziemy w miejscu ich standardowej prezentacji lub w specjalnych kącikach" - przypomina Aleksandra Robaszkiewicz.