Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka - donosi GIS.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mąka wycofana. Oto szczegóły
Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie - podaje GIS.
Zaznaczono poza tym, że nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów, tj.:
partia/data minimalnej trwałości:
2P13.03/2 28-02-2025
2P14.03/1 28-02-2025
2P15.03/1 28-02-2025
2P20.03/1 20-12-2024
2P21.03/1 21-12-2024
2P22.03/1 22-12-2024
2P23.03/1 23-12-2024
2P27.03/1 27-12-2024
2P28.03/2 28-12-2024
2P29.03/1 29-12-2024
2P29.03/2 29-12-2024
2P02.04/1 02-01-2025
2P03.04/1 03-01-2025