Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

W Holandii już się zaczęło. Niedługo niewielu Polaków będzie na nie stać

1229

Galopujące ceny gazu mogą sprawić, że na świeże warzywa, szczególnie pomidory, będzie stać jedynie garstkę ludzi. W Holandii już zamknięto część szklarni, podobny los może spotkać polskie uprawy.

W Holandii już się zaczęło. Niedługo niewielu Polaków będzie na nie stać
Pomidory drożeją, a ich uprawa staje się nieopłacalna. Niedługo mogą stać się towarem luksusowym. (Unsplash.com)
Jeśli podwyżki cen gazu nie wyhamują, w Polsce może dojść do zamykania szklarni i rezygnacji z tej formy uprawy - powiedział w TOK FM Michał Lachowicz z Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych. Dodaje, że za kilka miesięcy, na wiosnę, skok cen żywności może być drastyczny.

Zdaniem Lachowicza prawdopodobne jest to, że pomidory z polskich szklarni podrożeją tak bardzo, że staną się niedostępne dla przeciętnego klienta. Faktem jest, że takie zjawiska mają już miejsce w innych europejskich krajach.

Zobacz także: Ceny żywności i usług w górę. Prof. Orłowski: Niepokojący trend, a NBP nic nie robi

W Holandii, gdzie powierzchnia upraw szklarniowych przekracza 10 tysięcy hektarów, spora część szklarni została już zamknięta. Drogi gaz - pokłosie m.in. polityki Rosji i Gazpromu - sprawił, że produkcja jest kompletnie nieopłacalna. Drogi gaz wpływa negatywnie nie tylko na uprawy pomidorów, ale i kwiatów - czyli potężnej gałęzi holenderskiego przemysłu.

Jak pisze Bloomberg, energia stanowi do 30 proc. kosztów większości upraw szklarniowych. W Holandii zużywa się nawet 3 miliardy metrów sześciennych gazu ziemnego rocznie. To prawie jedna dziesiąta całego holenderskiego zapotrzebowania na to paliwo. Dla porównania: Polska zużywa ok. 20 mld metrów gazu rocznie.

Tymczasem niemieccy politycy już martwią się rosnącymi cenami żywności, szczególnie warzyw. W Niemczech inflacja wynosi prawie cztery procent, a oprócz paliw i energii zdrożało wiele artykułów spożywczych. Organizacje społeczne i eksperci ds. żywienia ostrzegają, że dla osób o niskich dochodach i pobierających zasiłki owoce i warzywa stają się towarami luksusowym - pisze "Tagesspiegel".

Zdrowa żywność w supermarkecie lub na targu stała się ostatnio znacznie droższa - zauważa dziennik. Organizacje społeczne i eksperci ds. żywienia są zaniepokojeni tym gwałtownym wzrostem cen i ostrzegają przed konsekwencjami takiego stanu rzeczy.

Dla osób o niskich dochodach i osób pobierających podstawowe zasiłki owoce i warzywa stają się dobrami luksusowymi, na które nie mogą sobie już pozwolić z powodu wzrostu cen - powiedziała prezes stowarzyszenia społecznego VdK, Verena Bentele, cytowana przez "Tagesspiegel".

Ekspertów martwi, że w szczególności zdrowa żywność staje się coraz droższa. Na sałatę, pomidory, brokuły, marchew i kalafiory trzeba obecnie wydać znacznie więcej niż rok temu - mówi gazecie Hans-Christoph Behr z Agrarmarkt-Informationsgesellschaft (AMI). A już wtedy z powodu pandemii Covid-19 ceny były wyższe niż zwykle.

Autor: KBB
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić