9 kuchennych trików, dzięki którym pokochasz gotowanie
Kto by nie chciał gotować szybko, smacznie i pomysłowo? Te 10 sztuczek pozwoli ci być mistrzem kuchni, a przy okazji ułatwi życie.
Jeżeli uwielbiacie jaja pod tą postacią, wystarczy nasmarować wnętrze torebki odrobiną masła lub innego tłuszczu i wlać do środka jajko. Potem w takim woreczku zanurzamy je we wrzątku na ok. 3 min. Białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Poza tym będzie świetnie wyglądać.
Zetrzyj masło na tarce
To sposób na łatwiesze rozsmarowanie masła wyjętego prosto z lodówki. Takimi wiórkami możesz także posypać rybę. Rozpuści się wtedy równomiernie po jej całej powierzchni.
Banan z czekoladowym nadzieniem
Z banana usuwasz wnętrze za pomocą grubej słomki. Po odcięciu końca wciskasz słomkę do końca (dobrze gdyby banan był względnie prosty), a następnie po zatkaniu jej końca palcem wyjmujesz część masy bananowej. W tak wydrążonego banana wstrzykujesz za pomocą strzykawki ulubiony krem czekoladowy.
Sposób na przywierającą do rusztu rybę
Jeżeli nie masz akurat specjalnych tacek wyłóż kratkę grilla plastrami cytryny lub pomarańczy. Dopiero na nich połóż rybę. Mięso zyska ciekawy posmak i nie będziesz musiał go seskrobywać z rusztu.
Tak odkręcisz słoik
Jeżeli brak ci sił do odkrecenia słoika połóż na pokrywce gumowe rękawiczki. Zobacz, jakie to łatwe.
Tak szybko posiekasz zioła
Wystarczy, że zwiniesz je w rulonik i potniesz nożem. Kilkoma ruchami otrzymasz wiele cienkich paseczków ulubionych ziół.
Tak wyciśniesz sok z pomarańczy
Jeżeli nie masz wyciskarki użyj starej plastikowej butelki. Odetnij jej szyjkę i wciśnij w wycięty w pomarańczy otwór. Pognieć trochę aby wydobyć sok. Potem odkręć zakrętkę i wlej do szklanki.
Przepis na napój czekoladowy
Gdy skończy ci się krem czekoladowy nie wyrzucaj słoika do kosza. Wlej szklankę mleka i przez minutę egergicznie potrząsaj zakręconym słoikiem. Otrzymasz pyszny napój czekoladowy.
Tak wykorzystasz stare zioła
Jeżeli kupujesz zioła w doniczce to pewnie często nie wykorzystujesz ich w całości i resztę wyrzucasz. Nie rób tego. Posiekaj je, zmieszaj z masłem i ciesz się pyszną ziołową jego wersją.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.