Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Gotujesz? Sprawdź, co robisz źle

1/8

Garść sztuczek, które zmienią cię w kulinarnego mistrza

Garść sztuczek, które zmienią cię w kulinarnego mistrza
(flickr.com, Moyan Brenn)

Ile razy chciałeś przygotować kulinarną ucztę, ale mimo na pozór banalnego przepisu, wszystko kończyło się fiaskiem?

Oto rzeczy, które na pewno robiłeś niewłaściwie lub o których zupełnie zapominałeś. A przecież, to takie proste!

2/8

1. Mięso potrzebuje „oddechu”

1. Mięso potrzebuje „oddechu”
(flickr.com)

Nie katuj mięsa ciasnotą na patelni! Jeśli dasz mu trochę przestrzeni, to z pewnością odwdzięczy się niezłym smakiem. Pamiętaj o cierpliwości. Mięso potrzebuje czasu na „dojście” i oddanie wszystkiego, co w nim najlepsze.

3/8

2. Koniec z lepkością

2. Koniec z lepkością
(flickr.com)

Rozgotowany makaron? Taką wpadkę zaliczył nie jeden z nas. Podstawowy błąd polega na tym, że zapominamy o odpowiedniej ilości wody.

Podczas dodawania makaronu do gotującej się wody, ta natychmiast obniża temperaturę, a jeśli jeszcze okaże się, że naczynie jest za małe, to katastrofa murowana. Aby makaron nie był kleisty, na każde 500 g makarony zastosuj 5 litrów wody - podaje news.com.au.

4/8

3. Puszysta jajecznica

3. Puszysta jajecznica
(flickr.com, jeffreyw)

Nie ma nic przyjemniejszego niż puszysta jajecznica z samego rana. Twoja nie prezentuje się najlepiej? Być może zapomniałeś, że jajka trzeba dobrze rozmieszać w misce przed wlaniem na patelnie. Pamiętaj tez, że, najsmaczniejsze i najlepsze są te od kur z wolnego wybiegu. Na pewnych rzeczach nie warto oszczędzać!

5/8

4. Idealne naleśniki

4. Idealne naleśniki
(flickr.com, jeffreyw)

W przypadku tak prostej potrawy, jaką są naleśniki - o dziwo - najłatwiej o katastrofę. Najważniejsze jest to, że ciasto należy przygotować zaraz przed smażeniem ciasta. Dobrym trikiem jest dodanie do mikstury mineralnej wody gazowanej - dzięki niej będą delikatniejsze.

6/8

5. Muffinka z soczystymi jagodami

5. Muffinka z soczystymi jagodami
(flickr.com, Isabelle Hurbain-Palatin)

Muffinki będą smakowały i wyglądały najlepiej, jeśli dodamy do nich świeże jagody. To da gwarancję, że owoce nie opadną na dno wypieku. Jeśli mamy dostęp tylko do mrożonek, to można zanużyć je w odrobinie mąki - podaje news.com.au.

7/8

Musi dojść w spokoju

Musi dojść w spokoju
(flickr.com, Clemens v. Vogelsang)

Zapach pieczonego kurczaka przyśpiesza aktywność ślinianek, ale... trzeba się ugryźć w język! Przynajmniej na 15 minut, bo tyle potrzebuje pieczeń na dojście do siebie i ochłonięcie po wyciągnięciu z piekarnika.

8/8

7. Smakuj i jeszcze raz smakuj!

7. Smakuj i jeszcze raz smakuj!
(flickr.com, Olga Pavlovsky)

Nie warto sztywno trzymać się przepisów, bo nie ma lepszego sposobu na ocenę dania, jak jego kosztowanie. Najlepiej próbować je w trakcie gotowania, aby uniknąć wpadki przy gościach.

Wybrane dla Ciebie
Tragiczny wypadek w Tatrach. Turysta zginął po upadku z wysokości
Mieszkali w namiocie w Łodzi. Kobieta jest w ósmym miesiącu ciąży
Tu matka Madzi z Sosnowca odsiaduje karę więzienia. Takie warunki ma Katarzyna W.
Zaskakujący finał poszukiwań 71-latka. Znaleźli go w lodowatej rzece
Pożar domu w Boruszowicach. Policjanci zdążyli w ostatniej chwili
Bytom. Mężczyzna i pięć nastolatek zatrzymani na ogródkach działkowych
Wjechał w armatkę śnieżną w Krynicy-Zdroju. 13-latek nie żyje
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
KOMENTARZE WYŁĄCZONE
Sekcja komentarzy coraz częściej staje się celem farm trolli i polem do dezinformacji. Dlatego zdecydowaliśmy się wyłączyć możliwość komentowania pod tym artykułem.
Redakcja o2.pl
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić