Kostka po 7 zł? Aż odechciewa się wypieków. Niesłusznie. Masło można łatwo zastąpić
Cena masła rośnie w tym roku bez opamiętania. W tym roku podskoczyła aż o 40 proc. Możemy spodziewać się dalszych podwyżek. Możliwe, że do końca roku za kostkę zapłacimy 7 zł. Dlatego warto pochylić się nad alternatywami. Przedstawiamy 7 sposobów na zastąpnienie masła w kuchni.
Możesz zamienić drogie masło przecierem jabłkowym. Należy tylko odpowiednio odliczyć jego ilość. Dodaj porcję równą połowie porcji masła przewidzianej w przepisie. To zastępstwo polecamy do ciasteczek, ciast lub do słodkich chlebów.
Maślanka
Wystarczy, że dodasz maślanki odpowiadającej połowie ilości masła przewidzianej w przepisie. Działa ze wszystkim z wyjątkiem tart i podstaw do tortów.
Jogurt grecki
Świetny proteinowy substytut. Dodaj połowę porcji masła z przepisu. Zamiennik dobrze działa w przypadku ciast. Nadaje im aksamitnej tekstury.
Olej roślinny
W przypadku oleju roślinnego wystarczy, że dodasz 3/4 porcji masła z przepisu. Jednak to rozwiązanie nie wypada najlepiej z punktu widzenia osób odchudzających się.
Puree z dyni
Nawet dynia świetnie się sprawdza. Należy jej użyć tyle, by wagowo odpowiadała 3/4 przewidzianej w przepisie ilości masła. Nadaje wypiekom bardzo ciekawy smak.
Olej kokosowy
W tym przypadku ilość użytego oleju kokosowego musi równać się ilości masła, którego normalnie użylibyście do wypieku. W przypadku ciast, muffinów czy ciasteczek działa bezbłędnie. Należy uważać przy delikatnych daniach, potrafi bowiem lekko zmienić smak.
Oliwa z oliwek
Oliwy należy użyć w 3/4 ilości przewidzianej w przepisie dla masła. Trzeba jednak pamiętać, że ma ona silny aromat. Poleca się uzywać ją do wypieków raczej słonych. W przypadku słodkich, może zepsuć smak.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.