Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Krzysztof Narewski | 

Który chleb jest najzdrowszy? To nie takie oczywiste

17
1/8

Wszystko dla waszego zdrowia

Wszystko dla waszego zdrowia
(Pixabay.com)

Dietetyczka Susie Burrell z bloga "Shape me" pokusiła się o krótkie zestawienie dotyczące tego, który chleb warto kupować. Zobaczcie, czy do koszyka wkładacie najzdrowsze pieczywo.

2/8

Biały chleb

Biały chleb
(Pixabay.com)

Tutaj zaskoczenia raczej nie ma. Biały chleb zdecydowanie nie jest dobrym wyborem. Ma niską zawartość bardzo potrzebnego błonnika i bardzo wysoki indeks glikemiczny. Jest wykluczony w diecie osób chorujących na cukrzycę.

3/8

Chleb turecki

Chleb turecki
(Pixabay.com)

Lepiej go unikajcie. Podaje się go często w naprawdę dużych kromkach, a do tego ma w sobie spore dziury. To zdaniem dietetyczki pułapka, bo wchodzi tam wtedy bardzo dużo masła. Do tego robi się go z bardzo dużej ilości białej mąki. Stąd też wysoki indeks glikemiczny.

4/8

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie
(Pixabay.com)

To dobry wybór. Jest o wiele zdrowszy od białego i ma od niego niższy indeks glikemiczny. Problemem są natomiast duże kromki, na które kroi się bochenki. Wtedy łatwo złapać więcej kalorii.

5/8

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty
(Pixabay.com)

Susie Burrell twierdzi, że to dobry wybór, ale nie najlepszy. Liczne ziarna są dobrym źródłem tłuszczów Chleb pełnoziarnisty jest polecany w diecie cukrzycowej, ale wbrew pozorom ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny.

6/8

Chleb sojowy lub lniany

Chleb sojowy lub lniany
(Flickr/Jim Champion CC BY-SA 2.0)

Właśnie takiego powinniście szukać w piekarniach. Jest bogaty w wielonienasycone tłuszcze i ziarna lnu. Co najlepsze, chleb lniany można bardzo szybko przyrządzić samemu i to bez żadnych specjalnych urządzeń.

7/8

Chleb żytni

Chleb żytni
(Pixabay.com)

Chleb żytni jest zdrowy i taki właśnie najbardziej poleca dietetyczyka. Aby jednak w pełni korzystać z jego dobrodziejstw, przeczytajmy etykietę, czy przypadkiem nie ma tam jakichś zbędnych dodatków jak ziemniaki czy słód.

8/8

Podpłomyki

Podpłomyki
(Wikimedia/Jonathunder CC BY-SA 2.0)

Znane na całym świecie od setek lat, ale wbrew pozorom nie takie zdrowe. Do ich wypieku wykorzystuje się bowiem bardzo rozdrobnione składniki, przez co ich indeks glikemiczny jest mocno podwyższony.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Skatowali Pawła na śmierć. Po 7 miesiącach strażacy z Białego Dunajca bez zarzutów
To naprawdę się wydarzyło. Mini wylądowało w wodzie
Marzec trudny dla alergików. Instytut Ochrony Środowiska ostrzega
Spotkanie Putina i Łukaszenki. Dominacja i stres. Ekspert analizuje mowę ciała
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Szok w Sudetach. Pokazali nietypowe grzyby
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejechał na czerwonym świetle. Winny ukarany. "To wykroczenie"
Rosja oskarży Ukrainę o naruszenie rozejmu? Tak przewiduje Kijów
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić