Który chleb jest najzdrowszy? To nie takie oczywiste
Dietetyczka Susie Burrell z bloga "Shape me" pokusiła się o krótkie zestawienie dotyczące tego, który chleb warto kupować. Zobaczcie, czy do koszyka wkładacie najzdrowsze pieczywo.
Biały chleb
Tutaj zaskoczenia raczej nie ma. Biały chleb zdecydowanie nie jest dobrym wyborem. Ma niską zawartość bardzo potrzebnego błonnika i bardzo wysoki indeks glikemiczny. Jest wykluczony w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Chleb turecki
Lepiej go unikajcie. Podaje się go często w naprawdę dużych kromkach, a do tego ma w sobie spore dziury. To zdaniem dietetyczki pułapka, bo wchodzi tam wtedy bardzo dużo masła. Do tego robi się go z bardzo dużej ilości białej mąki. Stąd też wysoki indeks glikemiczny.
Chleb na zakwasie
To dobry wybór. Jest o wiele zdrowszy od białego i ma od niego niższy indeks glikemiczny. Problemem są natomiast duże kromki, na które kroi się bochenki. Wtedy łatwo złapać więcej kalorii.
Chleb pełnoziarnisty
Susie Burrell twierdzi, że to dobry wybór, ale nie najlepszy. Liczne ziarna są dobrym źródłem tłuszczów Chleb pełnoziarnisty jest polecany w diecie cukrzycowej, ale wbrew pozorom ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny.
Chleb sojowy lub lniany
Właśnie takiego powinniście szukać w piekarniach. Jest bogaty w wielonienasycone tłuszcze i ziarna lnu. Co najlepsze, chleb lniany można bardzo szybko przyrządzić samemu i to bez żadnych specjalnych urządzeń.
Chleb żytni
Chleb żytni jest zdrowy i taki właśnie najbardziej poleca dietetyczyka. Aby jednak w pełni korzystać z jego dobrodziejstw, przeczytajmy etykietę, czy przypadkiem nie ma tam jakichś zbędnych dodatków jak ziemniaki czy słód.
Podpłomyki
Znane na całym świecie od setek lat, ale wbrew pozorom nie takie zdrowe. Do ich wypieku wykorzystuje się bowiem bardzo rozdrobnione składniki, przez co ich indeks glikemiczny jest mocno podwyższony.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.