Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Krzysztof Narewski | 

Który chleb jest najzdrowszy? To nie takie oczywiste

17
1/8

Wszystko dla waszego zdrowia

Wszystko dla waszego zdrowia
(Pixabay.com)

Dietetyczka Susie Burrell z bloga "Shape me" pokusiła się o krótkie zestawienie dotyczące tego, który chleb warto kupować. Zobaczcie, czy do koszyka wkładacie najzdrowsze pieczywo.

2/8

Biały chleb

Biały chleb
(Pixabay.com)

Tutaj zaskoczenia raczej nie ma. Biały chleb zdecydowanie nie jest dobrym wyborem. Ma niską zawartość bardzo potrzebnego błonnika i bardzo wysoki indeks glikemiczny. Jest wykluczony w diecie osób chorujących na cukrzycę.

3/8

Chleb turecki

Chleb turecki
(Pixabay.com)

Lepiej go unikajcie. Podaje się go często w naprawdę dużych kromkach, a do tego ma w sobie spore dziury. To zdaniem dietetyczki pułapka, bo wchodzi tam wtedy bardzo dużo masła. Do tego robi się go z bardzo dużej ilości białej mąki. Stąd też wysoki indeks glikemiczny.

4/8

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie
(Pixabay.com)

To dobry wybór. Jest o wiele zdrowszy od białego i ma od niego niższy indeks glikemiczny. Problemem są natomiast duże kromki, na które kroi się bochenki. Wtedy łatwo złapać więcej kalorii.

5/8

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty
(Pixabay.com)

Susie Burrell twierdzi, że to dobry wybór, ale nie najlepszy. Liczne ziarna są dobrym źródłem tłuszczów Chleb pełnoziarnisty jest polecany w diecie cukrzycowej, ale wbrew pozorom ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny.

6/8

Chleb sojowy lub lniany

Chleb sojowy lub lniany
(Flickr/Jim Champion CC BY-SA 2.0)

Właśnie takiego powinniście szukać w piekarniach. Jest bogaty w wielonienasycone tłuszcze i ziarna lnu. Co najlepsze, chleb lniany można bardzo szybko przyrządzić samemu i to bez żadnych specjalnych urządzeń.

7/8

Chleb żytni

Chleb żytni
(Pixabay.com)

Chleb żytni jest zdrowy i taki właśnie najbardziej poleca dietetyczyka. Aby jednak w pełni korzystać z jego dobrodziejstw, przeczytajmy etykietę, czy przypadkiem nie ma tam jakichś zbędnych dodatków jak ziemniaki czy słód.

8/8

Podpłomyki

Podpłomyki
(Wikimedia/Jonathunder CC BY-SA 2.0)

Znane na całym świecie od setek lat, ale wbrew pozorom nie takie zdrowe. Do ich wypieku wykorzystuje się bowiem bardzo rozdrobnione składniki, przez co ich indeks glikemiczny jest mocno podwyższony.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić