Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Krzysztof Narewski | 

Który chleb jest najzdrowszy? To nie takie oczywiste

17
1/8

Wszystko dla waszego zdrowia

Wszystko dla waszego zdrowia
(Pixabay.com)

Dietetyczka Susie Burrell z bloga "Shape me" pokusiła się o krótkie zestawienie dotyczące tego, który chleb warto kupować. Zobaczcie, czy do koszyka wkładacie najzdrowsze pieczywo.

2/8

Biały chleb

Biały chleb
(Pixabay.com)

Tutaj zaskoczenia raczej nie ma. Biały chleb zdecydowanie nie jest dobrym wyborem. Ma niską zawartość bardzo potrzebnego błonnika i bardzo wysoki indeks glikemiczny. Jest wykluczony w diecie osób chorujących na cukrzycę.

3/8

Chleb turecki

Chleb turecki
(Pixabay.com)

Lepiej go unikajcie. Podaje się go często w naprawdę dużych kromkach, a do tego ma w sobie spore dziury. To zdaniem dietetyczki pułapka, bo wchodzi tam wtedy bardzo dużo masła. Do tego robi się go z bardzo dużej ilości białej mąki. Stąd też wysoki indeks glikemiczny.

4/8

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie
(Pixabay.com)

To dobry wybór. Jest o wiele zdrowszy od białego i ma od niego niższy indeks glikemiczny. Problemem są natomiast duże kromki, na które kroi się bochenki. Wtedy łatwo złapać więcej kalorii.

5/8

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty
(Pixabay.com)

Susie Burrell twierdzi, że to dobry wybór, ale nie najlepszy. Liczne ziarna są dobrym źródłem tłuszczów Chleb pełnoziarnisty jest polecany w diecie cukrzycowej, ale wbrew pozorom ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny.

6/8

Chleb sojowy lub lniany

Chleb sojowy lub lniany
(Flickr/Jim Champion CC BY-SA 2.0)

Właśnie takiego powinniście szukać w piekarniach. Jest bogaty w wielonienasycone tłuszcze i ziarna lnu. Co najlepsze, chleb lniany można bardzo szybko przyrządzić samemu i to bez żadnych specjalnych urządzeń.

7/8

Chleb żytni

Chleb żytni
(Pixabay.com)

Chleb żytni jest zdrowy i taki właśnie najbardziej poleca dietetyczyka. Aby jednak w pełni korzystać z jego dobrodziejstw, przeczytajmy etykietę, czy przypadkiem nie ma tam jakichś zbędnych dodatków jak ziemniaki czy słód.

8/8

Podpłomyki

Podpłomyki
(Wikimedia/Jonathunder CC BY-SA 2.0)

Znane na całym świecie od setek lat, ale wbrew pozorom nie takie zdrowe. Do ich wypieku wykorzystuje się bowiem bardzo rozdrobnione składniki, przez co ich indeks glikemiczny jest mocno podwyższony.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić