Danuta Pałęga| 

100 euro za pizzę? Włosi robią to celowo, nie daj się zwieść

36

Pizza z ananasem to temat, który niezmiennie budzi kontrowersje. We Włoszech to zestawienie uznawane jest wręcz za profanację kultowego dania. Mimo to jedna z włoskich restauracji wprowadziła pizzę hawajską do swojego menu. Zdjęcie trafiło do internetu i wywołało burzę. Cena dania zwala z nóg.

100 euro za pizzę? Włosi robią to celowo, nie daj się zwieść
Pizza z ananasem? We Włoszech słono za nią zapłacisz (Pixabay)

Pizza jest dla Włochów nie tylko daniem, ale wręcz symbolem narodowej dumy. Włoska kuchnia jest bardzo przywiązana do tradycji, co widać szczególnie w stosunku do kontrowersyjnych dodatków, takich jak ananas.

W wielu włoskich restauracjach, w tym w jednej nad jeziorem Garda, uwiecznionej przez użytkownika Marka Cieslę na platformie X, można natknąć się na stanowcze przesłania: "Powiedz NIE ananasowi na pizzy".

Mimo tego, klienci nadal mogą zamówić pizzę z ananasem, ale muszą liczyć się z wysokimi kosztami. W tej konkretnej restauracji cena pizzy hawajskiej sięga nawet 100 euro (ok. 430 zł), podczas gdy inne pizze kosztują zaledwie 11 euro (ok. 50 zł).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". Czesi pokochali Polskę. "Bałtyk zdecydowanie wygrywa"

Dyskusja pod postem szybko nabrała tempa. Internauci wylewnie wyrazili swoje zdania na temat owoców na pizzy. Jedni zgodzili się, że "za profanację się płaci", podczas gdy inni bronili swojego ulubionego połączenia smaków.

Jak ktoś się szarpnie i jednak zamówi to kuchni muszą mieć miejsce dantejskie sceny - napisał internauta.
Nie rozumiem co ludzie mają do hawajskiej - ktoś ich zmusza do jedzenia jej czy co? Jak ja czegoś nie lubię to po prostu tego nie jem - oponował inny.
I dobrze. To opłata za obelgę dla włoskiej kuchni - skomentował następny.
Trwa ładowanie wpisu:twitter

Słynny pizzaiolo "naprawia" hawajską. Jest na nią popyt

Jak podaje serwis polsatnews.pl, w obronie ananasa na pizzy stanął także znany włoski pizzaiolo, Gino Sorbillo, który w swoim nowym lokalu w Neapolu postanowił "naprawić" pizzę hawajską.

Zamiast tradycyjnej pomidorowej bazy, Sorbillo używa trzech wędzonych serów, które nadają potrawie nowy, wyjątkowy smak. Ananas przed dodaniem na pizzę jest odpowiednio pieczony, by uzyskać karmelizowaną skórkę. Jego wersja pizzy hawajskiej, nazwana "Margherita con Ananas", kosztuje 7 euro.

Pary są ważne w jedzeniu. Jeśli dobrze połączysz składniki, wynik jest dobry. Ludzie, którzy są ciekawi gastronomii, jedzą naszą pizzę, co oznacza, że dobrze nam poszło — cytuje Sorbillo, broniącego swojego pomysłu, polsatnews.pl.

Tym samym pokazuje, że nawet w tradycyjnej kuchni jest miejsce na eksperymenty, które mogą zaskoczyć pozytywnie najbardziej konserwatywnych smakoszy!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić