Pizza jest dla Włochów nie tylko daniem, ale wręcz symbolem narodowej dumy. Włoska kuchnia jest bardzo przywiązana do tradycji, co widać szczególnie w stosunku do kontrowersyjnych dodatków, takich jak ananas.
W wielu włoskich restauracjach, w tym w jednej nad jeziorem Garda, uwiecznionej przez użytkownika Marka Cieslę na platformie X, można natknąć się na stanowcze przesłania: "Powiedz NIE ananasowi na pizzy".
Mimo tego, klienci nadal mogą zamówić pizzę z ananasem, ale muszą liczyć się z wysokimi kosztami. W tej konkretnej restauracji cena pizzy hawajskiej sięga nawet 100 euro (ok. 430 zł), podczas gdy inne pizze kosztują zaledwie 11 euro (ok. 50 zł).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dyskusja pod postem szybko nabrała tempa. Internauci wylewnie wyrazili swoje zdania na temat owoców na pizzy. Jedni zgodzili się, że "za profanację się płaci", podczas gdy inni bronili swojego ulubionego połączenia smaków.
Jak ktoś się szarpnie i jednak zamówi to kuchni muszą mieć miejsce dantejskie sceny - napisał internauta.
Nie rozumiem co ludzie mają do hawajskiej - ktoś ich zmusza do jedzenia jej czy co? Jak ja czegoś nie lubię to po prostu tego nie jem - oponował inny.
I dobrze. To opłata za obelgę dla włoskiej kuchni - skomentował następny.
Słynny pizzaiolo "naprawia" hawajską. Jest na nią popyt
Jak podaje serwis polsatnews.pl, w obronie ananasa na pizzy stanął także znany włoski pizzaiolo, Gino Sorbillo, który w swoim nowym lokalu w Neapolu postanowił "naprawić" pizzę hawajską.
Zamiast tradycyjnej pomidorowej bazy, Sorbillo używa trzech wędzonych serów, które nadają potrawie nowy, wyjątkowy smak. Ananas przed dodaniem na pizzę jest odpowiednio pieczony, by uzyskać karmelizowaną skórkę. Jego wersja pizzy hawajskiej, nazwana "Margherita con Ananas", kosztuje 7 euro.
Pary są ważne w jedzeniu. Jeśli dobrze połączysz składniki, wynik jest dobry. Ludzie, którzy są ciekawi gastronomii, jedzą naszą pizzę, co oznacza, że dobrze nam poszło — cytuje Sorbillo, broniącego swojego pomysłu, polsatnews.pl.
Tym samym pokazuje, że nawet w tradycyjnej kuchni jest miejsce na eksperymenty, które mogą zaskoczyć pozytywnie najbardziej konserwatywnych smakoszy!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.