Lasy Państwowe kontynuują swój cykl "dary lasu". Seria postów na Facebooku przybliża internautom, w jaki sposób można wykorzystać roślinność występującą w lasach na terenie całej Polski. Tym razem skupiono się na klonie, z którego uzyskiwany jest syrop klonowy, uważany na całym świecie za przysmak Amerykanów.
Autor wpisu podkreślił, że syrop nie jest jedynym smaczkiem, który oferuje klon zwyczajny. Okazało się, że kwiaty drzewa są jadalne i można konsumować je nawet na surowo. W smaku opisano je jako lekko cierpkie, ale jednocześnie bardzo smaczne i delikatne. Można zastosować je m.in. do sałatek, ale również zaparzyć z nich pyszną herbatę. Kiedy nadejdą ciepłe dni warto o nich nie zapominać przy robieniu lemoniady, a w porze obiadowej można usmażyć z nich placki.
Spostrzeżenia na temat klonu zwyczajnego wymienili również internauci. Komentujący podkreślili, że poczuli się zachęceni do spróbowania wariacji związanych z kwiatami klonu. Jeden z nich dodał jeszcze, że można użyć ich do robienia pysznej nalewki, czym zaintrygował innych.
A naleweczka jaka dobra - skomentował internauta.
Czuje się zachęcony. Chyba poszukam dzisiaj klonu - napisał komentujący.
Czytaj także: Terlikowski z niesmakiem o Watykanie: Słabo to wygląda
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.