Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań, chociaż tak naprawdę jego różne wersje znane są na całym świecie. Potrawa została wymyślona w Chinach, a do Polski dotarła dopiero w XIII wieku.
Pierogi z batonikami
Najczęściej pierogi wypełnione są mięsem, kapustą lub ziemniakami i serem. Podaje się je ze śmietaną, okrasą lub bez niczego.
Czytaj także: Nie mogli uwierzyć, co robi Sochan. "To obrzydliwe"
Istnieje także wersja na słodko. Wtedy do środka wkłada się truskawki, jagody lub twaróg. Są jednak składniki, z których Polak pierogów nie zrobi. Są to m.in. czekolady, żelki czy cukierki. Okazuje się, że Amerykanie takich oporów nie mają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi są dość popularne w USA i można je znaleźć w każdym większym supermarkecie pod nazwą "Pierogies". Istnieje także wiele lokali serwujących polskie przysmaki. Należy do nich restauracja "Jaju Pierogi". W ich menu znajdziemy m.in. pierogi ze Snickersem, z gumą rozpuszczalną, z batonikiem Butterfinger, z ciastkiem Reese's czy też z miodowymi cukierkami Candy Corn.
Dania przypadły do gustu większości klientów, nawet tym z Polski. Znalazło się jednak wiele osób, którym taka wersja tradycyjnego dania nie odpowiada. W komentarzach pojawiły się niepochlebne słowa na temat eksperymentów z pierogami.
Co to, do pierogowej cholery, ma być?
Nie. Jedyną słodką rzeczą jaką można dodać do pierogów jest suszona śliwka.
To gorsze niż położenie słodyczy na pizzy — czytamy w komentarzach.
Firma "Jaju" należy do dwóch sióstr, które mają polskie korzenie. Sześćdziesiąt lat temu ich dziadek wraz z braćmi i siostrami założył w Massachusetts polską firmę spożywczą. Wytwarzał pierogi, gołąbki i kiełbaski.
Nasz dziadek tworzył trwałe relacje ze swoimi klientami i społecznością. Uwielbiał wywoływać uśmiech na twarzach ludzi. Chcemy kontynuować jego dziedzictwo — mówią właścicielki restauracji.