pogoda
Warszawa
12°
aktualizacja 

Amerykańska kuchnia serwuje nietypowe pierogi. "To profanacja"

33

Pierogi kochają nie tylko Polacy, ale również Amerykanie. W USA trudno jednak znaleźć tradycyjne smaki, jakie znamy w naszym kraju. Jeden z lokali zdecydował się na dość kontrowersyjne wypełnienia, co wywołało prawdziwą burzę w mediach społecznościowych.

Amerykańska kuchnia serwuje nietypowe pierogi. "To profanacja"
Pierogi z czekoladą i batonikami. (Pixabay)

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań, chociaż tak naprawdę jego różne wersje znane są na całym świecie. Potrawa została wymyślona w Chinach, a do Polski dotarła dopiero w XIII wieku.

Pierogi z batonikami

Najczęściej pierogi wypełnione są mięsem, kapustą lub ziemniakami i serem. Podaje się je ze śmietaną, okrasą lub bez niczego.

Istnieje także wersja na słodko. Wtedy do środka wkłada się truskawki, jagody lub twaróg. Są jednak składniki, z których Polak pierogów nie zrobi. Są to m.in. czekolady, żelki czy cukierki. Okazuje się, że Amerykanie takich oporów nie mają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kołodziejczak w Medyce. "Rząd chce zostawić nas z problemem"
NA ŻYWO

Pierogi są dość popularne w USA i można je znaleźć w każdym większym supermarkecie pod nazwą "Pierogies". Istnieje także wiele lokali serwujących polskie przysmaki. Należy do nich restauracja "Jaju Pierogi". W ich menu znajdziemy m.in. pierogi ze Snickersem, z gumą rozpuszczalną, z batonikiem Butterfinger, z ciastkiem Reese's czy też z miodowymi cukierkami Candy Corn.

Dania przypadły do gustu większości klientów, nawet tym z Polski. Znalazło się jednak wiele osób, którym taka wersja tradycyjnego dania nie odpowiada. W komentarzach pojawiły się niepochlebne słowa na temat eksperymentów z pierogami.

Co to, do pierogowej cholery, ma być?
Nie. Jedyną słodką rzeczą jaką można dodać do pierogów jest suszona śliwka.
To gorsze niż położenie słodyczy na pizzy — czytamy w komentarzach.

Firma "Jaju" należy do dwóch sióstr, które mają polskie korzenie. Sześćdziesiąt lat temu ich dziadek wraz z braćmi i siostrami założył w Massachusetts polską firmę spożywczą. Wytwarzał pierogi, gołąbki i kiełbaski.

Nasz dziadek tworzył trwałe relacje ze swoimi klientami i społecznością. Uwielbiał wywoływać uśmiech na twarzach ludzi. Chcemy kontynuować jego dziedzictwo — mówią właścicielki restauracji.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wydają na obronność najmniej w NATO. USA nie odpuszczają
Protesty w Stambule nie ustają. "Turcy cierpią z rąk innych Turków"
Nagle upadł na posadzkę. Dramatyczne sceny na pływalni w Mogilnie
Ikoniczny "maluch" Simony Kossak kupiony! Przyrodnik z Torunia zbiera na renowację
Odkrycie w Bałtyku. "Ekologia zmartwychwstania"
Pracownik nadleśnictwa znalazł zwłoki. Obok bagaż. To zaginiony Mateusz?
Kartka w lesie. Turyści w popłochu. Leśnicy nie mieli wyjścia
O krok od kolnejnej tragedii. W styczniu zginęło tam 67 osób
Nie żyje tata polskiego skoczka narciarskiego. "Ty pokazałeś mi świat"
Jego historią żył cały Toruń. Po dwóch miesiącach wybudził się ze śpiączki
Pokazał tragarzy w Tatrach. Nagranie robi wrażenie
Truła koleżankę z pracy. Córka podejrzanej: "ona siedziała i rozkazywała"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić