Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Amerykańska kuchnia serwuje nietypowe pierogi. "To profanacja"

33

Pierogi kochają nie tylko Polacy, ale również Amerykanie. W USA trudno jednak znaleźć tradycyjne smaki, jakie znamy w naszym kraju. Jeden z lokali zdecydował się na dość kontrowersyjne wypełnienia, co wywołało prawdziwą burzę w mediach społecznościowych.

Amerykańska kuchnia serwuje nietypowe pierogi. "To profanacja"
Pierogi z czekoladą i batonikami. (Pixabay)

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań, chociaż tak naprawdę jego różne wersje znane są na całym świecie. Potrawa została wymyślona w Chinach, a do Polski dotarła dopiero w XIII wieku.

Pierogi z batonikami

Najczęściej pierogi wypełnione są mięsem, kapustą lub ziemniakami i serem. Podaje się je ze śmietaną, okrasą lub bez niczego.

Istnieje także wersja na słodko. Wtedy do środka wkłada się truskawki, jagody lub twaróg. Są jednak składniki, z których Polak pierogów nie zrobi. Są to m.in. czekolady, żelki czy cukierki. Okazuje się, że Amerykanie takich oporów nie mają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kołodziejczak w Medyce. "Rząd chce zostawić nas z problemem"

Pierogi są dość popularne w USA i można je znaleźć w każdym większym supermarkecie pod nazwą "Pierogies". Istnieje także wiele lokali serwujących polskie przysmaki. Należy do nich restauracja "Jaju Pierogi". W ich menu znajdziemy m.in. pierogi ze Snickersem, z gumą rozpuszczalną, z batonikiem Butterfinger, z ciastkiem Reese's czy też z miodowymi cukierkami Candy Corn.

Dania przypadły do gustu większości klientów, nawet tym z Polski. Znalazło się jednak wiele osób, którym taka wersja tradycyjnego dania nie odpowiada. W komentarzach pojawiły się niepochlebne słowa na temat eksperymentów z pierogami.

Co to, do pierogowej cholery, ma być?
Nie. Jedyną słodką rzeczą jaką można dodać do pierogów jest suszona śliwka.
To gorsze niż położenie słodyczy na pizzy — czytamy w komentarzach.

Firma "Jaju" należy do dwóch sióstr, które mają polskie korzenie. Sześćdziesiąt lat temu ich dziadek wraz z braćmi i siostrami założył w Massachusetts polską firmę spożywczą. Wytwarzał pierogi, gołąbki i kiełbaski.

Nasz dziadek tworzył trwałe relacje ze swoimi klientami i społecznością. Uwielbiał wywoływać uśmiech na twarzach ludzi. Chcemy kontynuować jego dziedzictwo — mówią właścicielki restauracji.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić