Do tragicznych wydarzeń doszło w miniony piątek przed KFC w bydgoskiej dzielnicy Fordon. Świadkowie cytowani przez "Gazetę Pomorską" wskazują, że do stolika, przy którym siedział 38-latek, podszedł w pewnym momencie drugi mężczyzna. "Wyglądało na to, że się znają. Zaczęli się kłócić, wyszli na zewnątrz" - relacjonowała jedna z osób obserwujących zajście.
W pewnym momencie klienci lokalu zauważyli, że 38-latek upada na ziemię. W pierwszej chwili wielu z nich pomyślało, że zasłabł. Szybko okazało się jednak, że został dźgnięty nożem. Na miejsce wezwano pogotowie. Choć karetka szybko pojawiła się na miejscu, ratownicy byli bezradni. Mężczyzna zmarł.
Z informacji przekazanych przez kom. Lidię Kowalską z Zespołu Komunikacji Społecznej Komendy Miejskiej Policji w Bydgoszczy wynika, że służby otrzymały zgłoszenie około godziny 13:40. Funkcjonariusze zostali poinformowani o zdarzeniu, do którego doszło przy ul. Fordońskiej i o tym, że sprawca ataku uciekł w kierunku pobliskiego lasu. Ruszyła obława.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nożownika udało się znaleźć kilka godzin później, choć jak wskazała rzeczniczka bydgoskiej Prokuratury Okręgowej prokurator Agnieszka Adamska-Okońska po zatrzymaniu nie było możliwości przeprowadzenia czynności z 43-latkiem. Nie podano jednak do wiadomości publicznej dlaczego.
Policja mówi o możliwych przyczynach zbrodni pod bydgoskim KFC
Przesłuchanie nożownika okazało się możliwe dopiero w niedzielę. Adamska-Okońska przekazała, że mężczyzna przyznał się do wzięcia udziału w zajściu, jednocześnie zaprzeczając, że "umyślnie działał z zamiarem zabójstwa" 38-latka.
"Z dotychczasowych ustaleń wynika, że zdarzenie wiązało się ze sprawami osobistymi" - dodała przedstawicielka bydgoskiej prokuratury. Z nieoficjalnych informacji wynika, że 43-latek nie mógł się pogodzić, że dziewczyna zostawiła go dla 38-latka.
Sąd zdecydował, że nożownik najbliższe 3 miesiące spędzi w areszcie. Jeśli sąd uzna winę oskarżonego, może on spędzić w więzieniu nawet 25 lat.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.