Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Bosacka ostrzega przed majówką. "Zerknijcie na zdjęcie"

22

Majówka za pasem, a wraz z nią sezon grillowy na działkach i w ogrodach. Test kiełbas i gotowych sosów przed długim weekendem zaprezentowała Katarzyna Bosacka. Producenci mięsnych przekąsek nie wypadają w nim najlepiej. Dziennikarka przestrzega, że nie zawsze kiełbasa, "która ma na opakowaniu napis "grillowa" będzie się najlepiej nadawała na ruszt".

Bosacka ostrzega przed majówką. "Zerknijcie na zdjęcie"
Bosacka o grillowych kiełbasach (AKPA, Facebook)

Coraz cieplejsze wieczory wśród pachnącego kwiecia i sporo wolnego w związku ze zbliżającą się majówką, to idealny moment na to, by z zakamarków garaży i piwnicy wyjąć zakurzone grille i ogrodowe ruszty.

Polacy pokochali tradycję grillowania i traktują ją niemalże jak narodowe święto. Nie dziwi więc, że producenci kiełbasek i gotowych dań na grilla prześcigają się z początkiem maja w swoich ofertach.

O tym, czego unikać, by nie zakończyć przedłużonego weekendu z bólem brzucha, pisze w swoim nowym poście Katarzyna Bosacka. Dziennikarka na warsztat bierze popularne produkty na grilla i analizuje ich skład. Wnioski w niektórych przypadkach mogą zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Długi weekend majowy. Jaka będzie pogoda?
Przed nami majówka. Planujecie zrobić grilla? W sklepach roi się od gotowców na grilla – kiełbas, boczków, serów, sosów czy mięsa w gotowych marynatach. Niestety, większość tych produktów ma kiepski skład - przestrzega dziennikarka.

Dalej Bosacka wskazuje na skład popularnych kiełbasek i przestrzega: "Zerknijcie na zdjęcie tego trzypaku kiełbas na grilla: w jednej mamy 67% mięsa, w drugiej 75%, a w trzeciej zaledwie 64%... Reszta to w większości zbędne dodatki".

Kiełbasa na grilla nie powinna zawierać azotynu sodu, bo w trakcie grillowania powstają w niej rakotwórcze nitrozoaminy. Do tego nie poleca się grillowania kiełbas z fosforanami (E450 i E451), karagenem (E407) czy glutaminianem monosodowym (E621) - ostrzega też w swoim poście Bosacka.

Dziennikarka przestrzega też przed zbyt długim smażeniem, w wyniku którego powstają rakotwórcze substancje.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić