Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Dlaczego ciągle jesteśmy głodni, nawet po posiłku? Naukowcy odpowiadają

4

Słodkie przekąski i częste podjadanie nie wpływają dobrze na naszą linię. Czasami jednak mamy ochotę coś zjeść - mimo tego, że dopiero co skończyliśmy posiłek. Co sprawia, że ciągle jesteśmy głodni? Naukowcy mają odpowiedź.

Dlaczego ciągle jesteśmy głodni, nawet po posiłku? Naukowcy odpowiadają
Dlaczego nie możemy przestać myśleć o jedzeniu? (Getty Images)

Badacze postanowili znaleźć odpowiedź na pytanie, co sprawia że ciągle odczuwamy głód. Okazuje się, że sprawa jest dużo bardziej złożona niż wcześniej sądzono. Głównym elementem odpowiadającym za uczucie głodu ma być poziom glukozy we krwi.

Co sprawia, że odczuwamy głód? Naukowcy znaleźli odpowiedź

Naukowcy z projektu PREDICT (ang. Personalised Responses to Dietary Composition Trial) przeprowadzili trwający dwa tygodnie kompleksowy eksperyment na 1070 osobach z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych. Uczestnicy badania jedli standardowe śniadanie, a następnie mogli sami wybierać swoje posiłki do końca dnia. Był jednak pewien warunek.

Po śniadaniu musiały nastąpić co najmniej 3 godziny przerwy od jedzenia. Uczestnicy eksperymentu ciągle nosili przy sobie glukometry i zapisywali co jedli w aplikacji na telefon. Odnotowywali w niej także swój poziom głodu.

Badacze odkryli, że apetyt bardzo mocno powiązany jest z poziomem glukozy we krwi. Okazuje się, że osoby, u których szybko spadał cukier, miały średnio o 9 proc. większy apetyt niż inne. Uczestnicy badania z niskim poziomem glukozy spożywali kolejny posiłek w ciągu dnia o pół godziny wcześniej i jedli dziennie o około 300 kalorii więcej niż pozostali.

Tego typu analizy mają wielki potencjał. Mogą pomagać ludziom zrozumieć funkcjonowanie ich organizmów. Wiele osób ma problemy z odchudzaniem i utrzymywaniem prawidłowej wagi. Okazuje się, że zaledwie kilkaset dodatkowych kalorii dziennie może na przestrzeni roku oznaczać przyrost masy ciała o kilka kilogramów – stwierdziła dr Ana Valdes z Uniwersytetu Nottingham.

Głód a poziom glukozy we krwi. Związek nie jest oczywisty

Większość badań na temat apetytu i odżywiania koncentruje się na zależnościach hormonalnych. Naukowcy wśród kluczowych inkretów wymieniają grelinę. Teraz okazuje się, że głód może być zależny od poziomu we krwi w znacznie większym stopniu niż wcześniej sądzono.

Badanie udowadnia, że spadki cukru we krwi pomagają przewidzieć głód i późniejsze spożycie kalorii. Okazuje się, że ten czynnik jest ważniejszy niż początkowa reakcja organizmu tuż po zjedzeniu w postaci szczytowego poziomu glukozy we krwi. To zmienia sposób, w jaki myślimy o związku między poziomem cukru we krwi a jedzeniem – oceniła dietetyk dr Sarah Berry z King’s College London.

Obejrzyj także: Cynamon zapobiega cukrzycy typu 2. Popularna przyprawa tanim i skutecznym lekiem

Autor: JKM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić