Badacze postanowili znaleźć odpowiedź na pytanie, co sprawia że ciągle odczuwamy głód. Okazuje się, że sprawa jest dużo bardziej złożona niż wcześniej sądzono. Głównym elementem odpowiadającym za uczucie głodu ma być poziom glukozy we krwi.
Czytaj także: ONZ przerażona. "Nadciąga katastrofa humanitarna"
Co sprawia, że odczuwamy głód? Naukowcy znaleźli odpowiedź
Naukowcy z projektu PREDICT (ang. Personalised Responses to Dietary Composition Trial) przeprowadzili trwający dwa tygodnie kompleksowy eksperyment na 1070 osobach z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych. Uczestnicy badania jedli standardowe śniadanie, a następnie mogli sami wybierać swoje posiłki do końca dnia. Był jednak pewien warunek.
Po śniadaniu musiały nastąpić co najmniej 3 godziny przerwy od jedzenia. Uczestnicy eksperymentu ciągle nosili przy sobie glukometry i zapisywali co jedli w aplikacji na telefon. Odnotowywali w niej także swój poziom głodu.
Badacze odkryli, że apetyt bardzo mocno powiązany jest z poziomem glukozy we krwi. Okazuje się, że osoby, u których szybko spadał cukier, miały średnio o 9 proc. większy apetyt niż inne. Uczestnicy badania z niskim poziomem glukozy spożywali kolejny posiłek w ciągu dnia o pół godziny wcześniej i jedli dziennie o około 300 kalorii więcej niż pozostali.
Tego typu analizy mają wielki potencjał. Mogą pomagać ludziom zrozumieć funkcjonowanie ich organizmów. Wiele osób ma problemy z odchudzaniem i utrzymywaniem prawidłowej wagi. Okazuje się, że zaledwie kilkaset dodatkowych kalorii dziennie może na przestrzeni roku oznaczać przyrost masy ciała o kilka kilogramów – stwierdziła dr Ana Valdes z Uniwersytetu Nottingham.
Głód a poziom glukozy we krwi. Związek nie jest oczywisty
Większość badań na temat apetytu i odżywiania koncentruje się na zależnościach hormonalnych. Naukowcy wśród kluczowych inkretów wymieniają grelinę. Teraz okazuje się, że głód może być zależny od poziomu we krwi w znacznie większym stopniu niż wcześniej sądzono.
Badanie udowadnia, że spadki cukru we krwi pomagają przewidzieć głód i późniejsze spożycie kalorii. Okazuje się, że ten czynnik jest ważniejszy niż początkowa reakcja organizmu tuż po zjedzeniu w postaci szczytowego poziomu glukozy we krwi. To zmienia sposób, w jaki myślimy o związku między poziomem cukru we krwi a jedzeniem – oceniła dietetyk dr Sarah Berry z King’s College London.
Obejrzyj także: Cynamon zapobiega cukrzycy typu 2. Popularna przyprawa tanim i skutecznym lekiem
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.