Domowa nutella to prawdziwy krem z orzechów. Większość z nas nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak aromatyczne są orzechy laskowe. Spróbuj tego przepisu, a nigdy więcej nie spojrzysz na sklepową nutellę.
Przepis na domową nutellę. Potrzebne składniki:
- 100 g orzechów laskowych (lub gotowa pasta 100 proc. orzechów)
- 2 czubate łyżki kakao (lub więcej)
- łyżeczka miodu lub innego słodzika/5 daktyli
- 1/4 szklanki wody lub mleka
Albo:
- 100 g orzechów laskowych (lub gotowa pasta 100 proc. orzechów)
- 50 g gorzkiej czekolady
Przepis na domową nutellę. Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza, wysyp na blaszkę orzechy i praż je przez 15 minut
- Wystudź orzechy, wrzuć je do ściereczki i pocieraj o siebie, żeby zeszło z nich jak najwięcej skórki (jest gorzka)
- Wrzuć wszystkie składniki do malaksera i blenduj do uzyskania jednolitej masy
- Jeśli używasz gorzkiej czekolady: rozpuść ją z mlekiem lub wodą, a potem zblenduj razem z orzechami
I gotowe! Możesz eksperymentować, zastępując część orzechów laskowych innymi rodzajami, dodać więcej kakao lub zamienić miód na syrop klonowy. Domowa nutella będzie doskonale smakowała na plackach lub chlebku bananowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.