Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Dzik, który poszedł "na jednego". Leśnik wyjaśnia

2

Widok upojonych zwierząt może bawić, ale może też niepokoić. Bo skąd niby u czworonogów pociąg do procentów? Leśnik Dariusz Dziektarz właśnie wyjaśnił, co jest przyczyną tego, że zwierzętom zdarza się być "w stanie upojenia".

Dzik, który poszedł "na jednego". Leśnik wyjaśnia
Dzik w stanie upojenia? Leśnik zdradza, dlaczego zwierzęta ciągnie do alkoholu (pexels)

Siedem lat temu dzik Chrumek rozbawił wszystkich Polaków. Zwierzę natrafiło na stos sfermentowanych owoców, jakie pozostawiono po produkcji wina. Ne zastanawiają się długo, Chrumek zdecydował się na ich degustację. Po kilku godzinach przebudzili go właściciele pobliskich gospodarstw. Dzik nie do końca zdawał sobie sprawę z tego, co właściwie zaszło.

Kolejnym przypadkiem zwierzaka "pod wpływem" był zaobserwowany w Szwecji łoś, który miał pochłonąć sporą ilość sfermentowanych jabłek a następnie... ugrzęznąć na drzewie. Inny miał na przedmieściach Sztokholmu gonić przypadkową kobietę, biegnąc przy tym... zygzakiem. Aż nasuwa się w tym momencie hasło jednej z reklam: "piłeś? nie jedź".

Pszczoły - strażniczki owadziej trzeźwości

Problemowi przyjrzał się Dariusz Dziektarz - leśnik i zarazem popularyzator wiedzy o przyrodzie. Jak zaznaczył, bycie "pod wpływem" zdarza się owadom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wystarczył jeden ruch. Cwana lwica wygrała łatwy obiad
Nawet trzmielom i pszczołom zdarza się wstawić sfermentowanym nektarem kwiatów, przez co nie są wpuszczane do gniazda, póki nie wytrzeźwieją. Strażniczki np. w ulu od razu wyczuwają alkohol i odmawiają wstępu, nawet jeśli muszą użyć siły. Tutaj to jednak przypadek, a do owoców z % coś zdaje się zwierzęta ciągnąć - napisał na swoim profilu na Twitterze.

Dariusz Dziektarz otwarcie przyznał, że zwierzęta do sfermentowanych lub używanych do produkcji alkoholi, owoców przyciągają... obiektywne korzyści. Bo jak się okazuje - takie "przysmaki" mają wysoką kaloryczność, a do tego alkohol hamuje wzrost potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów.

Odurzanie się alkoholem nie jest obce również ptakom. Przedstawicielom aż 55 gatunków zdarza się to robić.

Naukowcy domniemają, że znaczenie ma kaloryczność etanolu, który dostarcza organizmom ptaków niemal dwa razy tyle energii co glukoza. Ciekawą teorią jest również ta, według której niektóre gatunki ptaków zjadają sfermentowane owoce przed stresującym wydarzeniem, np. rozpoczęciem migracji, tak jakby chciały dodać sobie odwagi.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Żegnają 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Czesi piszą o polskim megamieście. Ma być większe od Warszawy
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić