Znalezione owocniki dzieżki pomarańczowej łatwo pomylić ze skórką pomarańczy lub z kwiatami maków polnych. Dzieżka pomarańczowa ze względu na swój intensywny kolor i ciekawy kształt bywa wykorzystywana do ozdabiania potraw.
Czytaj także: Atak zimy na południu Europy. Co się dzieje? Paraliż!
O tych nietypowych grzybach, które wciąż można znaleźć w lasach, informują leśnicy z Nadleśnictwa Krzystkowice (woj. lubuskie).
Dzieżka pomarańczowa to grzyb jadalny, jednak nijaki w smaku. Jest grzybem wszędobylskim - spotykana niemalże na całym świecie, w różnych środowiskach, zarówno leśnych jak i parkowych czy w ogrodzie.
Miąższ dzieżki pomarańczowej jest bardzo cienki, kruchy i wodnisty. Ma biało-siwy kolor, smak i zapach słaby, po rozdrobnieniu zapach jest przyjemny.
Choć jest grzybem jadalnym, zbierana jest rzadko, gdyż jej miąższ w zasadzie pozbawiony jest smaku. Bywa natomiast wykorzystywana do zdobienia potraw. Może zatem warto zostawić ją tam, gdzie wyrosła – niech cieszy nasze oczy swymi żywymi barwami - czytamy na stronie lasów państwowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.