Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o niebezpieczeństwie związanym ze spożyciem popularnego produktu. Chodzi o kiełki brokułu.
Groźne bakterie w kiełkach brokułu
Państwowa Inspekcja Sanitarna podczas kontroli wykryła obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej z partii kiełków. To jeden z najgroźniejszych patogenów w żywności, który może prowadzić do rzadkiej, ale bardzo poważnej choroby zakaźnej zwanej listeriozą.
Objawy choroby mogą pojawić się od kilku do kilkunastu godzin od spożycia zakażonej żywności i obejmują m.in. gorączkę, bóle mięśni, mdłości i zaburzenia równowagi. Listerioza stanowi bardzo poważne zagrożenie dla ludzi starszych lub osób z obniżoną odpornością.
Czytaj także: Gdzie zrobić zakupy w Wielkanoc? Jak otwarte są Żabki?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: IMGW alarmuje. Koszmarna prognoza na Wielkanoc
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: "Kiełki brokułu 50 g" oraz "Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g"
Numer partii: 07.04.2023 Z2
Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023
Kod kreskowy: 5907771443225
Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa
Czytaj także: Gessler w niemieckiej restauracji. Spójrzcie, co zrobiła
Podmiot wszczął procedurę wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. W dn. 31.03.2023 r. zaprzestano produkcji kiełków z partii nasion użytej do produkcji kiełków brokułu (nr partii 07.04.2023 Z2). W dniu 01.04.2023 r. odbyło się mycie i dezynfekcja zakładu. Zakład przeprowadził badania wymazów środowiskowych - czytamy w komunikacie GIS.
Osoby, które posiadają wyżej wymienioną partię kiełków brokułu, pod żadnym pozorem nie powinny ich spożywać. W przypadku wystąpienia objawów choroby należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.