Zakażenie Salmonellą (salmonelloza) jest powszechną chorobą bakteryjną, która atakuje przewód pokarmowy. Bakterie Salmonella zwykle żyją w jelitach zwierząt i ludzi i są wydalane z kałem.
Z tego powodu wycofano ze sprzedaży partii tatara wołowego. Jak czytamy, wycofanie dotyczy produktu o nazwie "Tatar wołowy, 200 g" o numerze partii: 3210312 i dacie minimalnej trwałości do 03.12.2021.
Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku. Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
GiS ostrzega
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.