Do wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w metce cebulowej doszło podczas profilaktycznych działań Inspekcji Weterynaryjnej. GIS ostrzega, że spożycie zanieczyszczonej żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Choroba ta jest bardzo niebezpieczna dla osób starszych i dzieci. W ostrym przebiegu może prowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych lub zapalenia mózgu.
Listerioza może doprowadzać też do innych problemów zdrowotnych. Chodzi o zapalenie stawów, zakażenie kości, zapalenie otrzewnej, gałek ocznych lub zapalenie płuc.
Groźna bakteria w metce cebulowej. GIS podaje szczegóły
Bakterię zlokalizowano w metce cebulowej 180 g o numerze partii:234600. Na produkcie znajduje się termin przydatności do spożycia do 03.09.2020.
Producentem jest NOWAK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z Gdańska. Te zakłady mięsne wdrożyły już odpowiednią procedurę polegającą na wycofaniu skażonego produktu z rynku.
Czytaj także:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.