Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

GIS ostrzega. Ten produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia

1

Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje o migracji szkodliwych amin aromatycznych z łyżki cedzakowej do żywności. Substancje te mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

GIS ostrzega. Ten produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia
GIS ostrzega przed korzystaniem z łyżki cedzakowej. (GIS)

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące łyżki cedzakowej, z której do żywności migrują pierwszorzędowe aminy aromatyczne. Te substancje chemiczne mogą być niebezpieczne dla zdrowia, dlatego produktu bezwzględnie nie należy używać do kontaktu z żywnością.

Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną potwierdziły migrację szkodliwych substancji do żywności, z którą łyżka ma kontakt. Produkt ten, pochodzący z Niemiec, jest dystrybuowany w Polsce przez TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach.

Łyżka cedzakowa, której dotyczy ostrzeżenie, posiada kod EAN: 93503001001000000100 224. Firma TEDi poinformowała, że 22 października br. produkt został usunięty z półek sklepowych we wszystkich placówkach sieci. Dodatkowo, w sklepach umieszczono informacje dla klientów o wycofaniu produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Poranne pasmo Wirtualnej Polski, wydanie 25.11

Działania GIS i TEDi

GIS podkreśla, że ostrzeżenia dotyczące żywności i wyrobów do kontaktu z żywnością są regularnie publikowane na ich stronie internetowej. Celem tych ogłoszeń nie jest piętnowanie przedsiębiorców, lecz zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom poprzez szybkie wycofanie niebezpiecznych produktów z rynku.

Państwowa Inspekcja Sanitarna, we współpracy z TEDi, monitoruje proces wycofywania łyżki cedzakowej z obrotu. Konsumenci są zachęcani do zwrotu zakupionych produktów do sklepów.

Zagrożenie związane z aminami aromatycznymi

Pierwszorzędne aminy aromatyczne są substancjami wykazującymi działanie rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. Można je spotkać w opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, gdzie występują jako pozostałości monomerów lub rozkładu barwników azowych.

Najczęściej wykrywane są wyrobach kuchennych z poliamidu (nylonu), takich jak widelce, łyżki, czy chochle.

Autor: AWWA
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić