Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

GIS ostrzega. Ten produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia

1

Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje o migracji szkodliwych amin aromatycznych z łyżki cedzakowej do żywności. Substancje te mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

GIS ostrzega. Ten produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia
GIS ostrzega przed korzystaniem z łyżki cedzakowej. (GIS)

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące łyżki cedzakowej, z której do żywności migrują pierwszorzędowe aminy aromatyczne. Te substancje chemiczne mogą być niebezpieczne dla zdrowia, dlatego produktu bezwzględnie nie należy używać do kontaktu z żywnością.

Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną potwierdziły migrację szkodliwych substancji do żywności, z którą łyżka ma kontakt. Produkt ten, pochodzący z Niemiec, jest dystrybuowany w Polsce przez TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach.

Łyżka cedzakowa, której dotyczy ostrzeżenie, posiada kod EAN: 93503001001000000100 224. Firma TEDi poinformowała, że 22 października br. produkt został usunięty z półek sklepowych we wszystkich placówkach sieci. Dodatkowo, w sklepach umieszczono informacje dla klientów o wycofaniu produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Poranne pasmo Wirtualnej Polski, wydanie 25.11

Działania GIS i TEDi

GIS podkreśla, że ostrzeżenia dotyczące żywności i wyrobów do kontaktu z żywnością są regularnie publikowane na ich stronie internetowej. Celem tych ogłoszeń nie jest piętnowanie przedsiębiorców, lecz zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom poprzez szybkie wycofanie niebezpiecznych produktów z rynku.

Państwowa Inspekcja Sanitarna, we współpracy z TEDi, monitoruje proces wycofywania łyżki cedzakowej z obrotu. Konsumenci są zachęcani do zwrotu zakupionych produktów do sklepów.

Zagrożenie związane z aminami aromatycznymi

Pierwszorzędne aminy aromatyczne są substancjami wykazującymi działanie rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. Można je spotkać w opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, gdzie występują jako pozostałości monomerów lub rozkładu barwników azowych.

Najczęściej wykrywane są wyrobach kuchennych z poliamidu (nylonu), takich jak widelce, łyżki, czy chochle.

Autor: AWWA
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Policja przed domem Jana Klimka
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić