55 przepisów, ponad 100 posiłków i 100 godzin spędzonych w kuchni — tak prezentuje się podsumowanie poczynań Hildy Baci w liczbach. 27-letnia szefowa kuchni rozpoczęła swój rekordowy maraton w czwartek 11 maja 2023 roku (o godz. 15.00), a zakończyła w poniedziałek 14 maja.
Szefowa kuchni robiła sobie jedynie pięciominutowe przerwy: co godzinę lub raz na kilka godzin. Podczas przerw mogła korzystać z toalety lub drzemać. Stosowała też zimne okłady na głowę i masowała obolałe stopy.
Ambitna szefowa kuchni z Lagos przygotowała różnorodne potrawy: na liście znalazły się zarówno zagraniczne, jak i lokalne dania, takie jak ryż jollof i akara, czyli złocisty placek z grochu czarnookiego. 27-latka przyznała, że bardzo ceni nigeryjską kuchnię i zależało jej na tym, by móc ją promować na świecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kuchnia nigeryjska jest niewiarygodna. Im większa liczba naszych przepisów dotrze do świata, tym więcej osób zechce spróbować naszych dań. Nigeryjskie jedzenie to prawdziwe "comfort food" — powiedziała 27-latka w rozmowie z CNN.
Wyczyn Hildy Baci został doceniony przez prezydenta Muhammadu Buhari, kilku polityków i celebrytów. Podczas próby bicia rekordu, dopingujący kobietę Nigeryjczycy obozowali przed centrum wydarzeń, aby zobaczyć, jak 27-letnia szefowa kuchni przygotowuje potrawy. Niektórzy przybyli z najdalszych zakątków kraju.
Nigeryjka przyznała, że najtrudniejszy był pierwszy dzień wyzwania i już po sześciu godzinach intensywnego gotowania miała ochotę się poddać. Mimo to pokonała zmęczenie. Motywowało ją wsparcie ze strony fanów.
To już oficjalne: szefowa kuchni pobiła rekord
Dziś wiemy już, że wysiłki Hildy Baci popłaciły. Jej osiągnięcie zostało zweryfikowane przez przedstawicieli Księgi Rekordów Guinnessa i oficjalnie uznane za rekord świata.
Co prawda stwierdzono, że w jednym przypadku szefowa kuchni zrobiła sobie przerwę dłuższą niż dozwolona, dlatego ostatecznie zapisano, że rekord wynosi 93 godziny 11 minut.
Tyle wystarczyło, ponieważ poprzedni rekord w tej kategorii należał do szefowej kuchni z Indii, Laty Tondon, która w 2019 roku gotowała przez 87 godzin i 45 minut.