Naukowcy z Northwestern University w Evanston, USA, odkryli, że parzenie herbaty naturalnie adsorbuje szkodliwe metale ciężkie, takie jak ołów i kadm. Jak informuje Polska Agencja Prasowa, jony metali przylegają do powierzchni liści herbaty i pozostają uwięzione, dopóki zużyte listki lub torebka herbaty nie zostaną wyrzucone.
Herbata jako filtr?
Vinayak Dravid, starszy autor badania, podkreśla, że celem badaczy było zmierzenie zdolności herbaty do adsorpcji metali ciężkich. "Nasza praca podkreśla nierozpoznany potencjał spożycia herbaty, aby pasywnie przyczyniać się do zmniejszenia narażenia na metale ciężkie w populacjach na całym świecie" - zaznaczył Dravid.
Czytaj także: Tłusty czwartek 2025. Ceny pączków mogą zaskoczyć
Benjamin Shindel, pierwszy autor badania, dodaje, że liście herbaty mają dużą powierzchnię aktywną, co jest przydatną właściwością materiału adsorpcyjnego i co sprawia, że liście herbaty dobrze nadają się do szybkiego uwalniania nadających smak substancji chemicznych do wody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ale co jest wyjątkowe, to fakt, że herbata jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Można rozdrobnić wszelkiego rodzaju materiały, aby uzyskać podobny efekt usuwania metali, ale niekoniecznie byłoby to praktyczne. W przypadku herbaty ludzie nie muszą robić nic więcej. Wystarczy włożyć liście do wody i zaparzyć je, a one naturalnie usuną metale — wskazał Shindel.
Różne rodzaje herbaty i ich skuteczność
Badania obejmowały różne rodzaje herbat, w tym czarną, zieloną, oolong, białą oraz herbaty ziołowe jak rumianek i rooibos. Testowano także różnice między herbatą sypaną a w torebkach. Wyniki pokazały, że celulozowe torebki herbaty są bardziej skuteczne w adsorpcji metali niż bawełniane czy nylonowe.
Czytaj także: Masz taką płytę? Przestań używać. Jest pilny komunikat
Okazuje się też, że czas parzenia herbaty odgrywa kluczową rolę w jej zdolności do usuwania metali ciężkich. Im dłużej herbata jest parzona, tym więcej zanieczyszczeń zostaje usuniętych. Shindel wskazuje, że parzenie przez dłuższy czas, nawet przez noc, może usunąć większość metali z wody.
Niektórzy parzą herbatę przez kilka sekund, co nie wpłynie znacząco na poziom ciężkich metali. Jednak parzenie herbaty przez dłuższy czas lub nawet przez noc — jak w przypadku wersji mrożonej — usunie większość metalu, a może nawet prawie cały metal z wody — ocenił ekspert.
Potencjalne korzyści zdrowotne
Naukowcy szacują, że parzenie herbaty może usunąć ok. 15 proc. ołowiu z wody pitnej. Shindel sugeruje, że regularne spożywanie herbaty może przyczynić się do zmniejszenia zachorowań związanych z narażeniem na metale ciężkie.
Jeśli ludzie wypiją dodatkową filiżankę herbaty dziennie, być może z czasem zauważymy spadek zachorowań, które są ściśle skorelowane z narażeniem na metale ciężkie - dodał Shindel.
Czytaj także: Takie urządzenia pojawią się na A4. To już przesądzone
"Albo może to pomóc wyjaśnić, dlaczego populacje, które piją więcej herbaty, mogą mieć niższe wskaźniki zapadalności na choroby serca i udary niż populacje, które piją mniej herbaty" - zaznaczył.